torstai 23. marraskuuta 2017

Kuusi vinkkiä ruoansulatuksen parantamiseksi


Toimiva ruoansulatus on terveytemme tukiranka, sillä vajavaisesti sulanut ruoka aiheuttaa monenlaisia ongelmia ruoansulatuskanavassa ja laajemmin kehossa. Ruoansulatus alkaa jo suussa syljen sisältämien entsyymien vaikutuksesta ja jatkuu mahalaukussa ja pohjukaissuolessa vatsahappojen ja entsyymien vaikutuksesta. Lopuksi paksusuolen hyvät bakteerit pilkkovat sulamattomat kuidut omaksi ravinnokseen.

Ruoansulatuksen tehtävänä on pilkkoa ruoan sisältämät hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat sellaiseen muotoon, että ne pääsevät imeytymään ruoansulatuskanavasta kehomme käyttöön. Voit edistää ruoansulatustasi näillä keinoilla:

  1. Syö rauhallisesti ja pureskele ruoka hyvin; pureskelu käynnistää syljen erityksen ja sitä myötä ruoansulatuksen.
  2. Keskity syömiseen, älä tee syödessäsi mitään muuta; siis lehdet, tietokoneet tms. pois ja telkkari kiinni!
  3. Juo vähän ennen ruokailua pieni määrä huoneen/kehonlämpöistä vettä; älä juo ruokailun aikana, äläkä varsinkaan jääkylmää vettä, sillä se laimentaa vatsahappoja ja häiritsee näin ruoansulatusta. Muista juoda ruokailujen välissä pitkin päivää!
  4. Vältä stressiä ja opettele hallitsemaan sitä, sillä stressaantuneena et pysty keskittymään syömiseen ja tällöin ruoka ei vaan sula. Stressi myös kuluttaa kehostasi ravintoaineita, joita tarvitset normaalin ruoansulatuksen ylläpitämiseen.  
  5. Huolehdi, että saat ravinnosta riittävästi B-ryhmän vitamiineja ja sinkkiä, sillä kehosi tarvitsee niitä vatsahappojen tuottamiseen; yleinen huonon ruoansulatuksen syy on liian vähäinen vatsahappojen määrä. Tarvittaessa lisää ruokavalioosi ravintohiivahiutaleita, joista saat paljon B-vitamiineja. Hyviä sinkin lähteitä puolestaan ovat mm. täysjyvävalmisteet ja kurpitsansiemenet; kaikki nämä on tärkeä ensin aktivoida sinkkiä sitovien fytiinihappojen poistamiseksi.
  6. Jos syöt punaista lihaa, syö sitä kohtuudella. Sen sulattaminen vaatii ruoansulatukseltasi paljon ja jos ruoansulatuksessasi on ongelmaa, se päätyy huonosti sulaneena paksusuoleen ruokkimaan mädättäjäbakteereja, jotka eivät tue terveyttä vaan päinvastoin aiheuttavat sairauksia.  

Näiden keinojen lisäksi on hyvä huomioida mahdolliset ruoka-aineyliherkkyydet, sillä toistuvasti yliherkkyyttä aiheuttavien ruoka-aineiden syöminen vaurioittaa suoliston pintaa ja vääristää paksusuolen bakteerikantaa häiriten näin ruoansulatusta. Jos epäilet olevasi yliherkkä jollekin/joillekin ruoka-aineille, kannattaa asiaa selvitellä tarkemmin tai kokeilla näiden ruoka-aineiden eliminointia ruokavaliosta kokeeksi esim. kuukauden ajaksi. Herkkyyttä yleisimmille ruoka-aineille voi myös helposti testata kotona tehtävällä yliherkkyystestillä.


Jos ruoansulatuksesi toimii vajavaisesti, on sillä monia ikäviä seurauksia:
  • Ravintoaineet eivät pääse imeytymään ravinnosta täysipainoisesti , jolloin kehomme alkaa kärsiä ravintoaineiden puutoksista.
  • Syöty ruoka pääsee liian suurina molekyyleinä etenemään mahalaukusta ja pohjukaissuolesta ohutsuoleen ja sieltä edelleen paksusuoleen rikkoen suoliston pintaa aiheuttaen ns. 'vuotavan suolen', mikä puolestaan aiheuttaa mitä moninaisimpia terveysongelmia ja sairauksia.
  • Ruoan mukana kehoomme kulkeutuvat haitalliset bakteerit pääsevät etenemään mahalaukusta ohutsuoleen aiheuttaen bakteerien liikakasvua ohutsuolessa (missä ei luonnollisesti ole paljoa bakteereja, paksusuolessa sen sijaan sitäkin enemmän), mikä puolestaan aiheuttaa moninaisia ongelmia, kuten turvotusta, vatsakipua ja ilmavaivoja
  • Vajavaisesti sulaneet eläinperäiset proteiinit päätyvät paksusuoleen ruokkimaan mädättäjäbakteereita, jotka tuottavat kehoon myrkkyjä; nämä myrkyt päätyvät kehomme puhdistuslaitokseen maksaan kuormittamaan sitä ja heikentämään sen toimintaa.
Tässä siis monta syytä huolehtia, että ruoansulatus toimii optimaalisesti. Muista, että ravinto on lääkkeesi - suhtaudu siis sen nauttimiseen sen ansaitsemalla arvokkuudella ja hartaudella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti