tiistai 3. huhtikuuta 2018

Käyttääkö lapsesi liikaa älylaitteita? Näillä keinoin voit ehkäistä siitä aiheutuvia ongelmia


Onko muita, jotka kokevat kaiken maailman laitteet ja teknologiat ja niiden runsaan käytön niin lapsilla kuin meillä aikuisillakin ongelmaksi?



Sain omat lapseni pidettyä suurimmaksi osaksi erossa kaikesta tästä, kunnes esikoiseni meni viime syksynä kouluun. Suuri osa nykyajan ekaluokkalaisista käyttää sujuvasti nettiä ja sen myötä kaikenlaisia pelejä kännykällä ja tabletilla. Poikani siis näki heti kouluun mentyään, kuinka hänen luokkatoverinsa pelasivat kännyköillään - ja siitä se sitten lähti meilläkin. Nostin kädet pystyyn ja antauduin paineen alla; nykyään siis nettipelit ja youtube-videot ovat osa meidänkin lastemme arkea. Ja näinhän se menee, että mitä isot edellä, sitä pienet perässä - eli kun koululaiselle antoi luvan pelata ja katsoa videoita, täytyi lupa antaa pienelle päiväkotilaisellekin.



Paluuta entiseen älylaitteettomaan aikaan ei siis ole, joten ainut keino on enää hallita näistä aiheutuvia haittoja. Meillä käytössä olevat haittojen hallintakeinot ovat seuraavat:

1. Rajoitamme pelaamiseen ja videoiden katseluun käytettyä aikaa. Lapsemme aina kysyvät, saavatko käyttää puhelinta tai tablettia, ja toisinaan saavat luvan ja toisinaan eivät. Koululaisemme ei kuljeta puhelinta mukana koulussa (ainakaan toistaiseksi), joten välitunneilla pelaaminen ei ole mahdollista.

2. Älylaitteiden käyttö lopetetaan vähintään tuntia ennen nukkumaan menoa, jotta se ei vaikuta nukkumiseen. Pelit ja videot aktivoivat aivoja, joten niin lapsilla kuin meillä aikuisillakin on tärkeää rauhoittua ilman niitä ennen sänkyyn menoa.

3. Yksi suurimmista älylaitteiden liiallisen käytön haitoista on se, että se aiheuttaa ylemmän selkärangan virheasentoja. Puhutaan 'someniskasta', 'kännykkäniskasta' tai 'älylaiteniskasta', joilla kaikilla tarkoitetaan selkärangan vääntymistä siten, että pää työntyy eteenpäin. Tämä aiheuttaa ajan myötä yläselän, hartiaseudun- ja niskan kipuja. Meillä tätä ongelmaa ehkäistään siten, että lapset käyttävät puhelinta ja tablettia vatsamakuuasennossa. Tällöin niska on suorassa ja samalla selkäkin saa treeniä. Ja samalla tulee ehkäistyä liiallisesta istumisesta aiheutuvat haitat lantion lihaksistossa! Oikea aika käyttää laitteita on niin kauan kuin vatsamakuuasennossa jaksaa mukavasti olla :)



4. Älylaitteet heikentävät lasten sosiaalisuutta ja sosiaalisia taitoja ja tämän ehkäisemiseksi älylaitteiden käyttö on meillä suurimmaksi osaksi kiellettyä silloin, kun kavereita on paikalla. Silloin kun on leikkikavereita, kannustamme lapsiamme leikkimään niin sisällä kuin ulkonakin. Leikkien keksiminen kehittää lasten luovuutta, joka älylaitteita käytettäessä jää taka-alalle. Samalla lapset saavat tarvitsemaansa liikuntaa!

5. Kännyköistä ja muista laitteista syntyy säteilyä, jonka kaikkia haittoja ei vielä edes tiedetä. Jotta lapsemme altistuisivat säteilylle mahdollisimman vähän, viemme kaikki älylaitteet pois lastenhuoneesta yön ajaksi.

 

1 kommentti:

  1. Best 4 card poker odds - Konicasino planet win 365 planet win 365 m88 m88 메리트 카지노 쿠폰 메리트 카지노 쿠폰 6838Correct Score Guru prediction (soccer tips) - AiGIN

    VastaaPoista