keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Vatsan ja suoliston maksimaalista hyvinvointia misokeitosta - helposti ja nopeasti!


Olen jo pidemmän aikaa ollut kiinnostunut misokeitosta ja sen hyvistä vaikutuksista suoliston bakteerikannalle. Terveys/sairaus asustaa suolistossa riippuen siitä ovatko suolistossasi vallalla hyvät terveyttä edistävät vai huonot sairauksia aiheuttavat bakteerit.

Kiireisen arjen keskellä en kuitenkaan saanut tartuttua tuumasta toimeen ennen kuin lomamatkallani totuin syömään misokeittoa aamiaisella; ilokseni huomasin sen kuuluvan hotellimme aamiaistarjontaan. Kun palasin lomalta kotiin, marssin Helsingin keskustassa sijaitsevaan japanilaiseen Tokyokan-kauppaan (heillä on muuten myös verkkokauppa, jos asut muualla) ja ostin aidot misokeiton ainekset. Samalla sain hyvät ohjeet misokeiton valmistamiseksi; sen valmistaminen osoittautui paljon luulemaani nopeammaksi ja yksinkertaisemmaksi.


Ostokseni Tokyokan-kaupasta: misotahna, kombulevä ja kalahiutaleet. 


Japanilaiset ovat perinteisesti olleet keskivertoa terveempää kansaa, sillä heidän ruokavalioonsa on sisältynyt paljon fermentoituja suoliston hyvää bakteerikantaa ylläpitäviä aineksia (joihin myös miso lukeutuu, sillä miso on fermentoitua soijaa) ja meren antimia äyriäisistä merileviin ja kaikkea muuta siltä väliltä. Nykyään Japanissakin länsimainen epäterveellinen ruokavalio on ottanut jalansijaa ja se ikävä kyllä näkyy japanilaistenkin terveydentilassa.

Misokeiton perustana on kombulevästä ja kalahiutaleista muutamassa minuutissa keitettävä liemi, johon sekoitetaan misotahna. Itse käytän liemen teossa pienen määrän kalahiutaleita, vaikka muuten vegaani olenkin, itse kala siivilöidään liemestä kokonaan pois. Halutessasi voit keittää liemen pelkästä levästä.

Keitossa liemi on siis pääosassa ja sen sekaan laitetaan oman mielen mukaan sattumia, kuten purjoa, tuoretta korianteria, wakame-levää ja tofua (näitä käytän itse). Keitossa saat samassa paketissa maitohappobakteereja suoliston hyvinvoinnin tueksi sekä levistä luonnollisessa muodossa olevaa jodia kilpirauhasesi normaalin toiminnan tukemiseksi. Kilpirauhasongelmat ovat viime aikoina lisääntyneet räjähdysmäisesti ja yhtenä tekijänä ongelmien taustalla on jodin puute. Ja tässä yhteydessä mainittakoon, että ongelmaa ei ratkaista jodioidun pöytäsuolan avulla, sillä kyseinen suola on kaikkea muuta kuin hyväksi terveydelle.

Minä ja mieheni nautimme kulhollisen misokeittoa tyhjään vatsaan joka aamu. Se lämmittää mukavasti ja saa vatsan toimimaan hyvin. Vatsan päivittäinen toiminta on terveydelle äärimmäisen tärkeää, sillä muuten kuonat pääsevät kertymään kehoon, mikä ajan myötä johtaa terveysongelmiin. Kaiken kaikkiaan misokeitto on säännöllisesti nautittuna loistava apu matala-asteisen tulehduksen hillinnässä.




Misokeitto 

 
Liemen valmistus
 
Kuumenna 1 litra vettä (mielellään suodatettua) kattilassa kiehumispisteeseen. Lisää kuumaan veteen kuivatettua kombulevää, 2 pitkää levätankoa pätkittynä sekä halutessasi kalahiutaleita. Itse laitan kalahiutaleita vain noin 1/2 desiä, mutta voit halutessasi laittaa niitä enemmän tai jättää kokonaan pois. Keitä lientä noin minuutin verran, minkä jälkeen sammuta liesi ja jätä liemi muutamaksi minuutiksi kannen alle hautumaan. Lopuksi siivilöi levän palaset ja kalahiutaleet pois liemestä. Säilytä levä ja kalahiutaleet, sillä voit käyttää ne uudelleen parin päivän sisällä. Litrasta riittää lientä neljään misokeittoannokseen eli meidän perheessä kahdeksi aamuksi. Jäähdytä liemi ja säilytä jääkaapissa, säilyy hyvin 2-3 päivää. Itse lämmitän lientä aamulla tarvittavan määrän.
 
Sattumat (1 annos)
 
esim.
pieni määrä tuoretta purjoa pieniksi suikaleiksi paloiteltuna (noin 1 cm:n pala/annos on itselläni riittävä)
n. 1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna (voit käyttää myös persiljaa)
muutama kuutio tofua (tai esim. sieniä)
kuivatettua wakame-levää kylmässä vedessä turvotettuna
(hippunen chiliä joko tuoreena tai kuivattuna jauheena/lastuina)
(ripaus inkiväärijauhetta)
 
Itse pilkon keittoon laitettavat sattumat jo edellisenä iltana (säilytys jääkaapissa), jotta keiton valmistus käy aamulla nopeasti ja vaivattomasti. Laitan illalla myös wakame-levän veteen turpoamaan (huom. kuivattua levää ei tarvitse yhteen annokseen paljoa, sillä vedessä se turpoaa moninkertaiseksi). Aamulla siis kuumennan vain aikaisemmin valmistamani liemen ja kaadan sen kulhoon sattumien päälle. Mausta keitto ruokalusikallisella misotahnaa (sekoita liemeen huolellisesti) sekä halutessasi ripauksella chiliä ja/tai inkivääriä (antaa keitolle mukavasti potkua).
 
 
Misokeiton ihanuus piilee siinä, että sitä voi helposti muunnella oman mielen mukaiseksi. Lisäksi se on todella nopea ja helppo valmistaa, tarvitset vain oikeat ainekset. Tämän helpompaa keinoa suoliston ja vatsan hyvinvoinnin ylläpitämiseen on vaikea löytää (päivittäisen pastöroimattoman hapankaalin syömisen lisäksi), joten ei muuta kuin mars ostoksille ja sen jälkeen liemi porisemaan ja misokeitto osaksi joka päiväistä aamiaista :) Tai voit tottakai syödä keiton muuhunkin aikaan päivästä kuin aamulla!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti