lauantai 18. maaliskuuta 2017

Tasapainota kehosi tattaripuurolla


Olipa ihana palata viikon lomareissusta kotiin omien patojen ääreen! Lomalla tulee syöpöteltyä sitä sun tätä ja sen jälkeen keho kaipaa kipeästi tasapainotusta; tattaripuuro on loistavaa tähän tarkoitukseen.

Tattari on aivan liian aliarvostettu ruoka-aine. Ravintoarvojensa puolesta sitä olisi jokaisen hyvä sisällyttää ruokavalioonsa, mutta erityisen hyvää se on kasvissyöjälle, sillä tattari on loistava kasvisproteiinin lähde. Se sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita keho ei pysty itse tuottamaan, vaan ne on päivittäin saatava ravinnosta. Lisäksi tattari sisältää paljon mm. magnesiumia, jonka hyödyistä olen kirjoitellut jo aikaisemmassa postauksessani. Ravintosisällöltään tattari sopii siis täydellisesti matala-asteista tulehdusta hillitsevään kasvisruokavalioon.

Käyttäessäsi tattaria ruoanlaitossa ensiarvoisen tärkeää on huuhtoa jyvät hyvin ja mieluiten lisäksi liottaa noin kahdeksan tunnin ajan. Liottamisen hyödyistä olen kirjoitellut tässä postauksessani. Huonosti huuhdotut tattarin jyvät saavat puuron maistumaan kitkerältä, mikä ei tietenkään ole toivottavaa.

Tattaripuuron valmistus kokonaisista jyvistä vaatii aikaa, sillä puuroa täytyy haudutella noin 45 minuuttia. Tämän vuoksi valmistan puuroa kerralla isomman määrän, sillä se on hyvää uudelleen lämmitettäessäkin. Parhaiten saat haudutettua puuron haudutuskattilassa, sillä tällöin voit jättää sen itsekseen hiljalleen valmistumaan, etkä vahingossakaan polta puuroa pohjaan. Jos et omista haudutuskattilaa, onnistuu puuron valmistus tottakai myös tavallisessa kattilassa tai uunissa.

Tattaripuuro sopii yhtä hyvin ravitsevaksi aamiaiseksi kuin iltapalaksikin.






Tattaripuuro (n. 4 annosta)

 
3 dl hyvin huuhdottuja (ja liotettuja) tattarin jyviä
14 dl vettä
1 tl hyvälaatuista luonnonsuolaa
 
Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää siihen huuhdotut tattarin jyvät. Jos käytät haudutuskattilaa, kaada kuuma vesi kattilan haudutusosaan ja kuumenna vettä kattilan alaosassa. Hauduta hiljalleen kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes jyvät ovat imeneet kaiken veden itseensä. Mausta lopuksi suolalla. Tarjoile puuro marjojen kanssa.
 
 
Tattaripuuro, kuten puurot yleensäkään, eivät kaikkien mielestä ole kovinkaan houkuttelevaa ruokaa. Itselläni ne kuuluvat jokapäiväiseen ruokavaliooni ja lämpimästi suosittelen niitä Sinullekin, sillä ne ovat helppoa, edullista ja ravitsevaa ruokaa. Makoisia puurohetkiä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti