tiistai 4. huhtikuuta 2017

Superruokaa lautasellesi edullisesti, ekologisesti ja helposti





Kevät on itselleni mieluisinta vuodenaikaa, sillä on ihana seurata, miten luonto herää henkiin ja ympäristö muuttuu pikkuhiljaa taas raikkaan vihreäksi. Tämä ei ole vielä tapahtunut ulkona, mutta sisällä kodissani kylläkin :) Otin varaslähdön kevääseen ja kylvin ensimmäiset siemenet multaan viime viikonloppuna. Elämän ja kasvun ihme tapahtuu nopeasti ja pian minulla on todellista superruokaa lautasille laitettavaksi rikastuttamaan perheeni ruokavaliota. Kyse on versojen kasvatuksesta!

Löysin Ruohonjuuresta luomulaatuisia nimenomaan versotukseen tarkoitettuja parsakaalin ja auringonkukan siemeniä. Siementen on tärkeää olla puhtaita torjunta-aineista ja muista keholle myrkyllisistä aineista, jotta saat versoista maksimaalisen terveyshyödyn. Samoin mullan, johon siemenet istutat on hyvä olla puhdasta, ja tämän varmistat valitsemalla kaiken luomuna. Luomumultaa ostin itse Plantagenista. Huomioithan auringonkukan siemeniä versottaessasi, että siementen tulee olla kuorellisia.




Parsakaalin ja auringonkukan versojen ravintoarvot ovat aivan huimia, joten niitä voi syystä kutsua todelliseksi superruoaksi ja versojen aatelisiksi. Niitä ei tarvitse lisätä ruokavalioon paljoakaan saadaksesi buustattua ruokasi ravintoarvoja moninkertaisesti. Versot sisältävät paljon mm. C-vitamiinia, E-vitamiinia, seleeniä, magnesiumia, rautaa ja vaikka mitä muuta kehollesi äärimmäisen tärkeää. Monet näistä ravinteista toimivat antioksidantteina, jotka torjuvat tehokkaasti kehon hapetusreaktioita ja näin ehkäisevät matala-asteista tulehdusta.

Versotus on helppoa ja hauskaa - siitä voi tehdä vaikkapa koko perheen yhteisen harrastuksen. Lasten kanssa on jännää seurata, miten versojen alut alkavat pilkistämään mullan alta :)

Näillä ohjeilla onnistut versotuksessa takuuvarmasti! Tee siis näin:

  • Laita siemenet veteen likoamaan muutamaksi tunniksi tai yön yli. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä isompi siemen, sen pidempi liotusaika tarvitaan. Parsakaalin siemenet ovat todella pieniä ja niille riittää minimissään 4 tunnin liotus; auringonkukan siemenet vähän isompia ja sen vuoksi niitä on hyvä liottaa minimissään 6 tuntia. Liotus lisää siementen itävyyttä ja siksi tätä vaihetta ei kannata jättää välistä.
  • Liotuksen jälkeen: valitse laakea astia, jossa versoja kasvatat. Laita astian pohjalle parin - muutaman sentin kerros multaa ja kylvä siemenet mullan päälle (siemeniä saa olla tiheässä, aivan kuin kasvattaisit pääsiäisruohoa). Peitä siemenet ohuella kerroksella multaa.
  • Kastele kylvös suihkepullon avulla ja peitä muovikelmulla, johon on pistelty pieniä reikiä. Reikien avulla varmistat, että kylvös saa happea, eivätkä versojen alut tällöin homehdu niin helposti.
  • Laita kylvös pimeään paikkaan esim. keittiön kaappiin. Tarkista aamuin illoin kylvöksen tila ja kastele tarvittaessa (ehdottoman tärkeää, että kylvös ei pääse kuivumaan!). Seuraa myös milloin versojen alut alkavat työntyä esiin mullan alta ja siirrä tämän jälkeen valoisaan paikkaan esim. ikkunalaudalle kasvua jatkamaan. Tässä vaiheessa voit jättää muovikelmun pois kylvöksen päältä. Muista sumutella kylvös kosteaksi säännöllisin väliajoin.
  • Kun versojen ensimmäiset nk. sirkkalehdet aukeavat, ovat ne valmiita syötäväksi. Leikkaa versot tyvestä ja syö niitä sellaisenaan, laita salaattiin tai smoothien sekaan, leivän päälle tai miten ikinä keksitkään niitä käyttää.

Itse versotan parsakaalin ja auringonkukan lisäksi myös herneitä. Herneen versot ovat maukas lisä salaatteihin ja niiden alut saat luomuna normaalin kaupan hyllyltä. Näiden lisäksi versotukseen sopivat esim. sarviapila ja tattari.

Versotuksen ei tarvitse olla pelkästään keväinen harrastus, vaan se onnistuu ikkunalaudalla ympäri vuoden. Itse asiassa talvella, kun muuta puhdasta kotimaista vihreää ruokaa on vähemmän tarjolla, on versotus erityisen hyödyllistä. Itse olen talvisin tyytynyt vain idättämään siemeniä, mutta täytyypä ensi talvena muistaa versotuskin. Mutta sitä ennen, nautitaan alkavasta keväästä ja sitä seuraavasta kesästä.

Ihanaa kevätaikaa kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti