maanantai 17. huhtikuuta 2017

Älä säilytä, ja varsinkaan kuumenna ruokaa muoviastiassa - sotkee hormonitasapainoa


Muovi on nykyään osa jokapäiväistä elämäämme, sillä sitä on kaikkialla. Ruoka pakataan muoviin ja ainakin silloin tällöin syömmekin sitä muoviastioista (erityisesti, jos syöt valmisaterioita). Lähes kaikissa muoviastioissa - tai muovituotteissa yleisesti - on nykyään merkintä 'BPA vapaa' ja sillä annetaan mielikuva astian/tuotteen turvallisesta käytöstä. Näin asia ei kuitenkaan ikävä kyllä ole.

BPA (bisfenoli A) toimii estrogenin kaltaisena hormonihäirikkönä ja sotkee näin kehon luonnollista hormonitasapainoa. Bisfenoli A korvataan muovituotteissa bisfenoli S:llä, ja sen on havaittu olevan samanlainen hormonihäirikkö kuin bisfenoli A:kin. Nämä haitalliset bisfenolit irtoavat muovituotteista erityisesti kuumennettaessa, minkä vuoksi ruokaa ei koskaan kannata kuumentaa minkäänlaisessa muoviastiassa. Ikävä kyllä bisfenoleita päätyy ruokaan ilman kuumentamistakin, mutta ainakin sen määrää voi jossain määrin rajoittaa lämmittämällä ja syömällä ruokansa muista kuin muoviastioista.

Vanhempi lapseni aloitti vajaat neljä vuotta sitten päivähoidon päiväkodissa, jonne viedään oma lounas. Tajusin onneksi jo tuolloin pakata lapseni lounaan lasiseen eväsastiaan ja ilokseni olen huomannut, että vuosien myötä monen muunkin lapsen eväsrasia on vaihtunut muovisesta lasiseen.




Muutama vuosi sitten ongelmana oli kannellisten lasiastioiden vähyys ja sen vuoksi korkea hinta. Neljä vuotta sitten löysin eväskäyttöön soveltuvan lasiastian pitkän etsinnän jälkeen Ruohonjuuresta, mutta sittemmin niitä on tullut myyntiin mm. Ikeaan - huomattavasti edullisempaan hintaan. Ikeaa ei kuitenkaan ole kaikkialla Suomessa - kuten ei Ruohonjuurtakaan...

Kiertelin muutama päivä sitten Prismassa ja silmiini sattui hylly, jossa oli monenkokoisia lasiastioita. Nyt siis lasisten säilytysastioiden saatavuus ei pitäisi olla ongelma missään päin Suomen maata. Suositukseni on siis kevätsiivouksen yhteydessä siivota muoviset säilytysastiat pois ja korvata ne lasisilla - näin teet suuren palveluksen kehollesi!


Oletko muuten koskaan kiinnittänyt huomiota, että monilla miehillä on nykyään rinnat... Tämä ilmiö johtuu liiallisen estrogeenin ja estrogeenin kaltaisten yhdisteiden määrästä kehossa. Ikävä kyllä tätä on havaittavissa jo poikalapsillakin - puhumattakaan tytöistä, jotka kasvavat naisiksi ennen aikojaan... Syynä tähän ei varmastikaan yksistään ole ruoan syöminen muoviastioista, vaan enemmänkin muovipulloissa säilytettävien juomien runsas juominen. Hormonihäiriköitä on myös juomatölkeissä... ja vaikka missä muualla.

Jos siis haluat vähentää bisfenoleille altistumistasi, on tärkeää luopua niin muoviastioista ja -pulloista kuin tölkeistäkin. Ja mielellään ostaa ruokaa, joka ei ole pakattu muoviin - mikä onkin sitten helpommin sanottu kuin tehty. Tälläkään et kokonaan pääse bisfenoleista eroon, mutta ainakin saat vähennettyä niitä olennaisesti. Näin helpotat maksasi työtaakkaa, sillä maksaa joutuu käsittelemään liialliset hormonitkin, ja vähennät matala-asteisen tulehduksen määrää kehossasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti