lauantai 28. lokakuuta 2017

Valmista itse hapankaalia suolistosi terveydeksi


Suolistossamme asustaa painoltaan noin parin kilon verran bakteereja, joita on lukuisia erilaisia. Nämä bakteerit pitkälti määrittävät olemmeko terveitä vai sairaita riippuen siitä, onko suolistossa vallalla hyvät vai pahat bakteerit.
Aikaisemmassa blogipostauksessani listasin monia keinoja, joilla voit tukea suolistosi terveyttä edistävää hyvää bakteerikantaa. Yksi hyvä keino on hapatettujen ruokien syöminen; näistä yleisin on hapankaali.



Useimmissa kaupassa myytävissä hapankaaleissa on se vika, että ne on pastöroituja. Pastörointi tehdään kuumentamalla elintarviketta noin 85 asteeseen ja on sanomattakin selvää, että hapatetuissa kasviksissa olevat terveelliset maitohappobakteerit eivät selviä noin korkeasta lämpötilasta hengissä. Kaiken kaikkiaan on siis järjetöntä ensin tuottaa hyviä bakteereja hapattamalla ja sen jälkeen tuhota ne pastöroimalla. Sääntö numero 1 on siis: älä osta pastöroitua hapankaalia.

Kun tämän säännön pitää mielessä, kaventuu kaupan hapankaalivalikoima todella pieneksi. Yksi pastöroimaton hapankaali, jota itsekin silloin tällöin ostan, on Rasilaisen hapankaali. Sitä on onneksi aika hyvin kaupoissa saatavilla. Tässäkin tuotteessa ongelmana on kuitenkin se, että me kuluttajat emme yhtään tiedä, kuinka kauan hapankaalia on hapatettu. Tämä on olennainen kysymys siinä mielessä, että mitä kauemmin kasviksia hapattaa, sen enemmän niihin tulee maitohappobakteereja. Näin ollen sääntö numero 2 on: syö mahdollisimman pitkään hapatettuja kasviksia.

Kun molemmat nämä säännöt ottaa huomioon, tulee aika äkkiä siihen lopputulokseen, että parempi valmistaa hapankaalinsa itse. Kuulostaa hankalalta ja pitkältä prosessilta, mutta sitä se ei todellakaan ole – ainakaan hankaluuden suhteen. Kunnollinen hapattaminen tottakai vie aikaa, mutta se ei kuitenkaan vaadi sinulta sen enempää työtä kuin lyhytkestoinen hapatus. Hapankaalin valmistus on todella helppoa, joten kokeile ihmeessä sinäkin! Teet näin suuren palveluksen suolistollesi ja tätä myötä koko kehollesi – siis kun säännöllisesti syöt valmistamaasi hapankaalia J

Miten tätä terveysherkkua sitten valmistetaan. Tässä sinulle yksinkertaiset step-by-step –ohjeet:
1.      Käytä hyväkuntoista kaalia, poista mahdolliset huonompi kuntoiset uloimmat lehdet. Voit laittaa kaalin sekaan myös esim. porkkanaa väriä ja makua tuomaan. Käytä tällöin mieluiten luomuporkkanoita, jolloin niitä ei tarvitse kuoria ja näin ollen kuorissa luonnostaan olevat maitohappobakteerit pääsevät tehostamaan hapatusta.

2.      Pilko kaali terävällä veitsellä todella ohuiksi suikaleiksi. Käyttäessäsi lisänä porkkanaa, raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.
 
3.      Laita kaikki kasvikset isoon kulhoon ja ripottele niiden päälle 1 rkl hyvälaatuista hienoa luonnonsuolaa (puhdistamatonta merisuolaa, ruususuolaa, kalaharin suolaa tms) per kasviskilo. Sekoita suola kasviksiin kunnolla, jotta sitä on kasviksissa kauttaaltaan.
 
4.      Anna kasviksien suolaantua noin 15 minuutin ajan. Tällä välin desinfioi hapankaalin valmistuksessa käyttämäsi lasipurkit kuumalla vedellä (täytä lasipurkit kiehuvan kuumalla vedellä hetkeksi ja kaada sitten vesi pois ja anna purkkien jäähtyä; muista desinfioida myös purkkien kannet).
 
5.      Kun kasvikset ovat suolan avulla vettyneet, ala puristella niistä ylimääräinen neste pois yksi nyrkillinen kerrallaan. Laita puristellut kasvikset suoraan lasipurkkiin ja painele nyrkilläsi tiiviisti lasipurkin pohjalle. Laita puristeltuja kasviksia tiiviisti lasipurkkiin niin paljon, että purkista täyttyy noin ¾:aa.
 
 
 
 
6.       Lopuksi täytä loppuosa purkista kasviksista irronneella nesteellä; nestettä saa olla purkki piripintaan täynnä. Jos puristeltu neste ei riitä, voit täydentää sitä kädenlämpöiseksi lämmitetyllä vedellä (jonka mielellään tulisi olla suodatettua, mutta ei ole välttämätöntä).
 
 

7.       Sulje purkki kannella ja siirrä se lämpöiseen paikkaan. Oma hapatuspaikkani on lattialämmityksellä varustetun kylpyhuoneemme nurkkaus. Lattian tai muun alustan likaantumisen ehkäisemiseksi laita lasipurkin alle lautanen; itse olen oppinut tämän kantapään kautta siivottuani likaista lattiaa parikin kertaa J Purkkiin kehittyy painetta, joka työntää nestettä purkista ulos. Paineen poistamiseksi purkin kantta täytyy parin päivän ajan avata kerran päivässä; tarkista tässä yhteydessä, että kasvikset ovat edelleen täysin nesteen peitossa (tämä on tärkeää homehtumisen estämiseksi, tarvittaessa lisää kädenlämpöistä vettä). Tämän jälkeen voit antaa purkin olla rauhassa lämpimässä paikassaan viikon ajan.

8.       Viikon jälkeen siirrä purkki normaaliin huoneenlämpöön, jolloin kasvisten hapattuminen jatkuu vähän hitaampaan tahtiin. Jatka hapattamista vielä mielellään 2-3 viikon ajan. Tämän jälkeen hapankaali on valmista nautittavaksi. Säilytä valmista hapankaalia jääkaapissa, jolloin hapattuminen pysähtyy. 


Hapankaalin onnistumisen kannalta on tärkeää, että hapatettavat kasvikset ovat koko ajan hapettomassa tilassa nesteen alla. Pidä siis huoli, että purkki on koko ajan täynnä nestettä! Valmiin hapankaalin tulee tuoksua raikkaan happamalta; jos siinä on pistävä haju, se on mennyt pilalle. Ja hometta oikein valmistetussa hapankaalissa ei tule olla ollenkaan.

Jos et ole tottunut syömään hapatettuja kasviksia, voi niiden maku ensi alkuun tuntua oudolta. Makuun kannattaa kuitenkin totutella, sillä hapankaali tekee todella hyvää suolistollesi ja terveydellesi; varsinkin näin syksy- ja talviaikaan, kun tuoreita kotimaisia kasviksia (ja erityisesti villivihanneksia!) on huonosti saatavilla.

Sisällytä ruokalusikallinen hapankaalia jokaiseen ateriaasi ja kroppasi kiittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti