lauantai 13. tammikuuta 2018

Kuinka paljon nestettä tulisi juoda päivässä?




Tämä kysymys tuntuu askarruttavan monia ja siihen annetaan mitä moninaisimpia vastauksia. Toiset neuvovat juomaan vähintään kolme litraa vettä päivässä, toiset taas puolitoista eli vain puolet edellisestä tai jopa tätäkin vähemmän. Ota tästä nyt sitten selvää, kuinka paljon sitä pitäisi oikeasti juoda :)

Vastauksen tähän(kin) kysymykseen antaa oma viisas kehosi - kuuntele siis sitä! Katso ensinnäkin sitä, minkä väristä pissaa pönttöön tulee: onko se tumman keltaista ja voimakkaalle haisevaa vai täysin haaleaa, lähes kuin vettä, vai jotain siltä väliltä. Tässäkin asiassa, kuten kaikessa muussakin elämässä, kultainen keskitie on paras. Tiedät juovasi riittävästi, kun pissasi on ns. normaalia eli ei liian voimakkaan keltaista, mutta ei liioin liian väritöntäkään. Tällöin sinun ei tarvitse ravata vessassa vähän väliä, mutta käyt vessassa päivän mittaan useammin kuin aamun jälkeen seuraavan kerran vasta illalla.

Kehosi nestetarve vaihtelee päivittäin riippuen säästä, aktiivisuudestasi ja syömästäsi ruoasta. Kuumalla säällä ja harrastaessasi hikiliikuntaa, kehostasi poistuu suurempi määrä nestettä hikoilun myötä - tällöin on sanomattakin selvää, että tarvitset tasaista nesteytystä pitkin päivää. Kylmänä päivänä sohvaperunana makoillessasi asia taas on päinvastoin. Jos taas syöt paljon nestettä sisältäviä kasviksia päivässä, on juomisen tarve pienempi; paljon lihaa ja muuta vähän nestettä sisältävää syötäessä päinvastoin juomisen tarve on suurempi.

Tärkeintä on siis löytää tasapaino kehoon tulevan ja siitä poistuvan nesteen määrässä. Kova jano ei saa tulla, vaan kehoa tulee nesteyttää ennen kuin se kärsii nestehukasta. Jos heräät yöllä tai yön jälkeen aamulla suu rutikuivana, on se merkki siitä, että olet edellisenä päivänä juonut liian vähän. Lisää tällöin juomasi nesteen määrää seuraavana päivänä.

Mitä sitten olisi hyvä juoda? Puhdas vesi on paras janojuoma. Hanasta tuleva vesi on sellaisenaan yleensä liian hapanta kehollemme, joten sen ph:ta on hyvä muuttaa emäksisempään suuntaan suodattamalla vesi. Suodattaminen poistaa vedestä myös epäpuhtauksia. Hyviä vedensuodatuskannuja ja vettä emäksöiviä suodattimia saa esim. AQVAlta. Jos olet niin onnekas, että saat raikasta lähdevettä tai puhdasta järvivettä lähistöltä, kannattaa sitä ehdottomasti juoda. Itse juon kesäisin mökillä järvivettä sellaisenaan, suodattamalla ensin mahdolliset epäpuhtaudet pois, mutta ilman keittämistä.



Vesi on hyvä juoda huoneen- tai kehonlämpöisenä, sillä kylmä vesi on shokki kehollemme, eikä sen vuoksi imeydy parhaalla mahdollisella tavalla. Ravintoloissa tarjoillaan lähes poikkeuksetta jäävettä ruokailun yhteydessä ja tämä, jos mikä on pahinta mahdollista ruoansulatuksellemme. Yleisesti ottaen vettä tulisi juoda ruokailun yhteydessä vain vähän ja ajoittaa runsaampi juominen ruokailujen välille. Tällöin emme laimenna vatsahappojamme, jolloin ne saavat hoitaa ruoansulatustyönsä kunnolla.

Hikoilun myötä kehosta poistuu runsaasti mineraaleja, joten veden sekaan on hyvä lisätä ripaus hyvälaatuista luonnonsuolaa (puhdistamatonta merisuolaa, ruususuolaa, kalaharin suolaa, tms.) mineraalivajetta paikkaamaan. Mineraaleilla rikastettu vesi pääsee myös paremmin imeytymään kehosi käyttöön. Hyviä juomia ovat myös erilaiset yrttiteet ja vihreä tee sekä kookosvesi.

Kahvi ja alkoholi poistavat kehosta nestettä, joten runsaammin niitä nauttiessasi vettä kannattaa juoda vastapainoksi enemmän. Myös runsas sokeripitoisten juomien nauttiminen saa kehosi nestetasapainon pois tolaltaan. Hiilihapotetut juomat, niin vedet kuin limutkin, happamoittavat kehoasi, eivätkä sen vuoksi ole kehosi suosimia juomia.

Kehossamme on vettä 50-70%, joten nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeä osa yleisestä hyvinvoinnista huolehtimista. Muistathan siis tarkkailla ja kuunnella kehoasi, ja antaa sille nestettä juuri sen verran kuin se tarvitsee - liika on liikaa ja liian vähän ei ole riittävästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti