keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Vaihda lämmin suihku kylmään - se takuulla kannattaa!


Olen aina ollut äärimmäisen viluinen ihminen ja sen vuoksi kertakaikkiaan rakastanut lämmintä suihkua! Viime vuoden marraskuun lopulla lähdin kuukaudeksi Intiaan joogaopettajakoulutukseen ja tiesin etukäteen, että siellä suihkusta tulee ainoastaan kylmää vettä. Pelkkä ajatuskin kylmästä suihkusta kauhistutti ja etukäteen arvelin, että selviän mistä tahansa muusta, mutta en tästä kylmästä suihkusta.

Toisin kuitenkin kävi. Viikkoa ennen Intiaan lähtöä päätin alkaa valmistelemaan itseäni tähän epämiellyttävältä tuntuvaan suihkukokemukseen. Aloitin siis päättäväisesti ottamaan lämpimän suihkun sijaan kylmän suihkun jo kotona ollessani. Ensimmäisellä ja vielä toisellakin kerralla tuntui, että henki salpautuu - mutta hengissä selvisin ja rohkeasti toistin tämän operaation ilta toisensa jälkeen (itse olen siis iltasuihkuihmisiä). Viikossa olin jo niin karaistunut, että matkaan lähtiessäni ajatus kylmästä suihkusta ei kauhistuttanut enää yhtään.




Vaihtaessani lämpimän suihkun kylmään huomasin saman tien tämän kylmän kokemuksen tuomat hyödyt kehossani ja olotilassani. Näitä hyötyjä ovat mm. seuraavat:

  1. Kylmä vesi jättää ihon ihanan raikkaaksi ja pehmeäksi. Lämmin vesi kuivattaa ihoa, joten kun lakkaat altistamasta ihoasi sille, huomaat eron nopeasti - erityisen suuren eron huomasin jalkapohjieni ihossa.
  2. Kylmä vesi saa veren kiertämään tehokkaasti, mistä on monia hyötyjä kehollesi. Vaikka suihkussa ollessa tuntuma on kylmä/viileä, valtaa lämpö kehon nopeasti suihkun jälkeen juurikin tämän tehostuneen verenkierron ansiosta.
  3. Kylmä vesi tekee hyvää hiuksille ja päänahalle. Samoin kuin iho, myös hiukset tulevat ihanan pehmeiksi ja ilmaviksi. Lisääntynyt verenkierto päänahassa tuo hiusjuurille lisää ravinteita, minkä seurauksena hiukset kasvavat entistä hyvinvoivempina.  
  4. Olotila on raikas ja virkistynyt (ei kuitenkaan sillä tavalla, että yöunet menisivät). Aamulla kylmällä vedellä suihkutellessa tämä hyöty korostuu, sillä on kiva aloittaa päivää raikkaasti. Tajusin jälkeen päin, että lämpimästä suihkusta tulee itse asiassa tunkkainen ja nuutunut olo, mikä tietenkään ei ole hyvä juttu.
  5. Kylmän sietokyky paranee. Tästä on ollut itselleni valtava etu, sillä ennen hytisin kylmästä heti, kun sää vähänkin viileni. Nyt nautin ulkoilusta kylmälläkin säällä ihan eri tapaan kuin ennen.
  6. Kylmä suihku säästää vettä, sillä kylmässä suihkussa ei tule oltua läheskään niin kauan kuin lämpimässä. Tämä vaikuttaa ajan myötä sähkölaskun suuruuteen, sillä veden lämmitys vie paljon energiaa - näin siis lompakkosikin kiittää.
  7. Kylmä suihku on suuri ympäristöteko, sillä se ehkäisee turhaa energian kulutusta.

Veden ei tarvitse olla jääkylmää, vaan riittää, että se tuntuu ihollasi viileältä. Anna kehosi tottua tähän viileään veteen vähitellen: suihkuta ensin jalkaterät ja jalat, siirry sen jälkeen käsivarsiin, vähitellen rintakehään ja lopuksi selkäpuolelle. Tämän jälkeen pystyt olemaan suihkussa normaalisti aiheuttamatta shokkia kehollesi.

Hiukset kannattaa pestä eteen päin kumartuneena käyttäen hieman kylmempää vettä kuin keholle.

Jos olet lämpimän suihkun ystävä, kylmään suihkuun siirtyminen tuntuu aluksi vähän hankalalta - mutta näinhän se on minkä tahansa uuden asian suhteen. Veden viileyteen kuitenkin tottuu todella nopeasti ja vähän ajan kuluttua siitä oppii jopa nauttimaan. Suihkun jälkeen on ihana kietoutua lämpimään kylpytakkiin!




Testaa itse ja totea nämä hyödyt omassa kehossasi - lupaan, että se taatusti kannattaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti