perjantai 6. huhtikuuta 2018

5 syytä, miksi sinun on elintärkeää saada hyviä rasvoja päivittäin - ja mistä niitä saa


Jaoin blogini Facebook-sivulla äskettäin jutun norjalaistutkimuksesta, jonka tulosten mukaan korkea kolesteroli ei ole haitallista terveydelle vaan päinvastoin hyväksi. Kyse oli norjalaisessa yliopistossa monen kymmenen tuhannen ihmisen otoksella tehdystä tutkimuksesta, joten sitä ei voi edes sanoa ns. huuhaa tutkimukseksi.

On erittäin hyvä, että tällaisia tutkimuksia tehdään, jotta viimeinkin Suomessakin saataisiin laitettua piste täällä vallitsevalle 'rasvakammolle'.  On sanomattakin selvää, että kenenkään ei tulisi syödä huonoja rasvoja, joita kaiken maailman einekset, sipsit, keksit ja muut herkut ovat pullollaan. Hyviä rasvoja sen sijaan tulisi jokaisen saada - päivittäin!




Miksi näin? Tässä muutama painava syy siihen!


1. Ensinnäkin meidän aivomme tarvitsevat rasvaa toimiakseen kunnolla. Noin 80% aivoistamme on rasvaa, joten on selvää, että jos kehomme kärsii hyvien rasvojen puutteesta, se kostautuu aivoillemme kaikista eniten. Tällöin aivotoimintomme heikkenevät johtaen lopulta muisti- ym. aivoperäisiin sairauksiin.

2. Joka ikistä kehomme solua ympäröi solukalvo, joka muodostuu rasvahapoista. Rasvat ovat siis solujemme rakennusaineita ja jos näitä rakennusaineita ei ole riittävästi, solukalvot kovettuvat. Tämän seurauksena solut eivät luonnollisestikaan pysty toimimaan normaalisti, jolloin ravinteiden solujen sisään pääsy ja toisaalta kuona-aineiden ulospääsy heikkenevät. Tästä taas seuraa se, että kehomme alkaa kärsiä ravintoainepuutoksista ja kuonaantumisesta.

3. Suolistomme pinta muodostuu vieri vieressä olevista soluista ja jos nämä solut kärsivät, kärsii myös koko kehomme. Suoliston seinämän solujen kovettuessa suolistomme alkaa päästämään verenkiertoon sellaisia aineksia, joita sinne ei kuulu. Tästä seuraa allergioita, autoimmuunisairauksia, iho-ongelmia ja vaikka mitä muuta ikävää.

4. Osa kehollemme välttämättömistä vitamiineista ovat rasvaliukoisia, joten ne eivät pääse imeytymään kehoomme ilman rasvaa. Tällaisia vitamiineja ovat A, D, E ja K-vitamiini - kaikki elimistömme optimaaliselle toiminnalle äärimmäisen tärkeitä.

5. Rasvahapot toimivat myös hormonien rakennusaineina, joten ilman hyviä rasvoja kehomme hormonitasapaino järkkyy. Tällä taas on laajakantoiset seuraukset mm. sukupuolitoimintoihin ja kilpirauhasen toimintaan.

Listaa voisi vielä jatkaa, mutta jo tästä saat selkeän kuvan siitä, kuinka tarpeellisia rasvahapot ovat kehollemme. Itse elin aikaisemmin vuosikymmeniä vähärasvaisella ruokavaliolla ja se heijastui hyvinvointiini monella tavoin; mm. ihoni oli rutikuiva ja mielialani oli usein alamaissa, samoin sukupuolivietti.





Ja mistä hyviä rasvoja sitten saa!

 
Hyviä rasvojen lähteitä ovat mm.
  • rasvainen kala - jos onnistut löytämään sellaista, joka ei ole antibiooteilla ja muilla haitta-aineilla pilattua. Nykyään on parempi ottaa omega-3 rasvahappoja lisäravinteena, jos kärsit niiden puutoksesta; ja useimmat meistä kärsivät!
  • avokado
  • pähkinät ja siemenet; esim. chia-siemenet ovat yksi parhaimmista kasvikunnan omega-3 rasvahappojen lähteistä
  • oliivit - oliiveja on parempi syödä kokonaisena kuin oliiviöljynä, sillä kaikki öljyt ovat prosessoituja tuotteita. Nykyään oliiviöljyä paljon myös 'väärennetään', eli kun ostat oliiviöljyä, saattaa pullossa suurelta osin olla jotain ihan muuta.
  • luomuvoi tai ghee (kirkastettu voi) - kyllä, vaikka se on tyydyttynyttä rasvaa, on sekin kohtuullisessa määrin tarpeellista kehollemme
  • kookostuotteet - kookoskerma/-maito
  • kaakaovoi; herkullisimmillaan tätä saa nautittua raakakakkua syömällä - joten voit todellakin herkutella hyvällä omallatunnolla :)
 
 
 
Jos ruokavaliosi ei sisällä näitä jo entuudestaan, niin todellakin suosittelen niitä siihen lisäämään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti