sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Idut ovat talviajan ravinteikasta tuoreruokaa



Villivihannekset ovat ravinteikkainta tuoreruokaa, mutta talviaikaan niitä ei ikävä kyllä ole saatavissa. Täytyy siis löytää muita vaihtoehtoja ja parhaimpia näistä vaihtoehdoista ovat ehdottomasti idut. Idättäminen on superhelppoa ja onnistuu kotiolosuhteissa ilman kalliita ja kompleksisia idätysastioita. Toisena hyvänä vaihtoehtona on siementen versotus, josta kirjoittelin oman postauksensa viime keväänä; käypä TÄÄLTÄ lukaisemassa.

Mutta nyt siis idätyksestä... Parhaimpia idätettäviä ovat mm. mungpavut, sinimailanen, linssit ja herneet. Samalla tavalla kuin versotus, idätys moninkertaistaa ja vapauttaa siementen ravinteet, jolloin ne ovat paremmin kehomme hyödynnettävissä. Ituja voi siis syystä kutsua todelliseksi superruuaksi!

Kaiken hyvän lisäksi idätys on todella helppoa ja sen vuoksi sitä on mukava harrastaa. Itse juuri idätin mungpapuja ja sain ituja pöytään kahdessa ja puolessa vuorokaudessa.

Tässä siis yksityiskohtaiset ohjeet, miten Sinäkin onnistut idättämisessä. Esimerkkinä käytän mungpapujen idätystä, mutta samoilla periaatteilla idätät mitä muuta tahansa. Puhtaus on idätyksessä todella tärkeää, joten kiinnitäthän siihen paljon huomiota!


  1. Laita puhtaan noin litran kokoisen lasipurkin pohjalle noin 3cm:n kerros mungpapuja. Huuhdo ne pariin kertaan haalealla vedellä. Jätä sen jälkeen huuhdotut pavut purkin pohjalle ja täytä purkki vedellä noin puoleen väliin asti. Liota papuja vähintään 8 tuntia tai yön yli.
  2. Liotuksen jälkeen huuhdo pavut ja kaada kaikki vesi pois. Pingota purkin suulle talouspaperin tai harsokankaan palanen ja kiinnitä kumilenkillä. Käännä purkki ylösalaisin ja laita kallelleen matalaan kulhoon niin, että kosteus valuu purkista ulos ja ilma pääsee purkkiin.
  3. Laita kulho purkkeineen pimeään paikkaan esim. keittiön kaappiin ja anna papujen idättyä siellä kaikessa rauhassa.
  4. Huuhdo idut kaksi kertaa vuorokaudessa esim. aamuin ja illoin.
  5. Jatka idätystä 2 - 2,5 vuorokauden ajan (idätysaika hieman vaihtelee idätettävästä riippuen). Tämän jälkeen idut ovat valmiita syötäväksi. Idut säilyvät jääkaapissa muutaman päivän ajan.

Käytä ituja salaateissa, napostele sellaisenaan tai laita vaikkapa leivän päälle. Toimivat hyvin myös misokeitossa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti