tiistai 26. syyskuuta 2017

Suurta herkkua oman tai vieraan puun omenista


Ostin pari vuotta sitten ison hyötykasvikuivurin uhkuen intoa ryhtyä sienten kuivatukseen. Kuivatinkin niitä hetimmiten vähäsen, mutta koska se tuntui vievän niin paljon aikaa, into lopahti ja kuivuri hautautui varaston perukoille pölyttymään ja uutta käyttötarkoitusta odottamaan...

Ja se käyttötarkoitus on nyt löytynyt... Ensimmäistä kertää elämässäni omistan omia isoja omenapuita, jotka tuottavat valtavan määrän herkullisia omenia. Annamme omenia sinne tänne ja olemme itse yrittäneet hyödyntää niitä mitä monimaisimmilla tavoilla. Gluteenitonta omppupiirakkaa on jo leivottu kyllästymiseen asti, ja puristettu raikasta tuoremehua, kokeiltu raakakakun raaka-aineena, syöty sellaisenaan vatsat täyteen jne jne. Ja sitten mieleeni pälkähti se kaikista herkullisin omenien säilöntätapa: kuivaaminen. Nyt on kuivuri kaivettu varaston pölyjen keskeltä esiin ja se tuottaa meidän perheelle herkkuja lähes yötä päivää :)

Kuivatut omppurenkaat on kuin karkkia - jopa meidän muksujenkin mielestä! Kun ne kuivattaa matalassa lämpötilassa (alle 45 astetta), omenien kaikki huipputerveelliset entsyymit ja muut ravintoaineet säilyvät tuhoutumatta. Tällöin on sanomattakin selvää, että tämän terveellisemmäksi karkki ei voi enää tulla - lapsetkin voi päästää karkkipurkille ilman rajoituksia.

Omenien kuivattaminen on helppoa, mutta vaatii tietenkin vähän työtä - ja on ehdottomasti kaiken vaivan arvoista! Kuivattamiseen ei välttämättä tarvitse hyötykasvikuivuria, mutta jos sellaiseen haluaa investoida, on se tietenkin suuri apu. Tällöin omenat kuivuvat tasaisessa lämpötilassa mahdollisimman nopeasti, jolloin ravinto-aineet säilyvät parhaiten. Muita mahdollisia kuivauspaikkoja ovat esim. saunan lauteet, lattialämmityksellä varustettu kylpyhuoneen lattia, jääkaapin päällinen tai mikä tahansa muu paikka, mikä on suht lämmin ja jossa ilma kiertää.



Ja miten näitä herkkuja sitten valmistetaan. Tässäpä siihen yksinkertainen ohje:

1. Puhdista omenat, poista omenporalla siemenet ja leikkaa terävällä veitsellä mahdollisimman ohuiksi kiekoiksi (paksuus n. 3mm). Mitä ohuemmiksi kiekoiksi omenan leikkaat, sitä nopeammin ne kuivuvat. Jos tiedät, että omenoiden pintaa ei ole käsitelty, niitä ei tarvitse kuoria.

2. Omenakiekot tummuvat ilman vaikutuksesta nopeasti; jos haluat niiden säilyvän vaaleina, kasta kiekot sitruunamehussa heti leikkaamisen jälkeen. Sitruunamehun sijasta voit kastaa kiekot veden ja omenaviinietikan seokseen (n. 1/2 l vettä + 1 rkl omenaviinietikkaa). Kumpaakin kokeilleena olen havainnut, että sitruunamehu on omenien valkaisussa tehokkaampaa.

3. Lado omenakiekot rinnakkain kuivurin ritilöille tai esim. leivinpaperin päälle, jos kuivatat muualla kuin hyötykasvikuivurissa. Älä laita kiekkoja päällekkäin, sillä se hidastaa kuivumista.



4. Omenat ovat nyt valmiita kuivatukseen. Kuivausaika riippuu olennaisesti siitä, missä ja millä kuivatat. Omassa kuivurissani pystyy säätämään lämpötilaa ja asettamaan ajan, joten olen valinnut lämpötilaksi 40 astetta ja ajaksi 9 tuntia. Kuivurissani on 10 kuivausritilää päällekkäin ja parhaimman kuivaustuloksen aikaansaamiseksi vaihtelen ritilöiden paikkaa kuvatuksen aikana, sillä alimmilla tasoilla kuivatus on tehokkaampaa kuin keski- ja ylätasoilla.

5. 'Omenakarkit' ovat valmiita, kun niiden pinta on täysin kuiva, eikä enää tahmea. Omena ei kuivu korpuksi, vaan kuivatuksen jälkeenkin omenakiekot ovat taipuisia.


Varoituksen sana: nämä herkut vievät kielen mennessään ja niihin koukuttuu helposti :) Mutta hyvä uutinen on, että se ei haittaa mitään - uutta satsia vaan tulemaan, niin eivät herkut pääse loppumaan kesken!

Ja taas voit herkutella hyvällä omallatunnolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti