lauantai 9. syyskuuta 2017

Miksi KAKKA on terveytesi paras indikaattori?


Pidämme yleensä nämä 'kakkajutut' omina henkilökohtaisina asioinamme, mutta koska asia on terveytemme kannalta niin tärkeä, uskaltaudun nostamaan asian julkisesti esille :D Itselleni on ravitsemusasioihin perehtymisen jälkeen ollut päivän selvää, että kiinnitän huomiota siihen, miten usein ja missä muodossa syöty ruoka tulee peräpäästä ulos.



Tämän ovat oppineet myös pienet lapseni. Alkuun äiti riensi aina katsomaan, minkälainen tuotos pienokaisilta tuli pönttöön. Ja nyt, kun toimitus hoituu omatoimisemmin, ovat lapset oppineet itse raportoimaan kakkansa laadusta - tämä on siis meillä täysin normaalia :)

Kurkkaatko sinä pönttöön päätynyttä tuotostasi?

Ruoansulatuksellamme on kaksi tärkeää tehtävää: 1) imeyttää ravinteita syödystä ruoasta ja 2) poistaa kuonat kehosta ulosteen muodossa. Jos ruoansulatus toimii tehokkaasti, on vessanpönttöön päätyvä aines priimatavaraa ja kuonat poistuvat kehostasi tehokkaasti. Laadukkaan kakan tunnistaa näistä merkeistä:

  • Se ei juurikaan haise.
  • Se on koostumukseltaan tasaisen kiinteää: ei siis kokkareista, papanamaista, eikä liian löysää.
  • Se on väriltään vaalean/suklaan ruskeaa.
  • Se tulee ulos ponnistelematta, säännöllisesti vähintään kerran päivässä, mieluiten aamulla pian heräämisen jälkeen.
  • Se ei sisällä sulamattomia ruoanpalasia.

Onko oma tuotoksesi useimmiten tällaista? Jos ei ole, niin se on merkki siitä, että ruoansulatuksesi ei toimi optimaalisella tavalla. Kehosi on tällöin  epätasapainotilassa ja se heijastuu ennen pitkää yleiseen terveydentilaasi ilmeten mitä erilaisimpina terveys-/hyvinvointiongelmina.

Kakkasi kertoo siis suoraan, millä tolalla kehosi ja sitä myötä terveydentilasi on - jo kauan ennen kuin mahdollisia vakavampia terveysongelmia alkaa ilmetä. Jos siis kärsit toistuvasti ummetuksesta tai ripulista, kakkasi on epänormaalin väristä, haisee pahalle ja/tai sisältää sulamatonta ruokaa, kannattaa nämä kehosi viestit ottaa tosissaan ja selvittää, mistä ne johtuvat.

Suurimpia syitä ruoansulatuksen huonoon toimintaan ovat toistuva kehollesi sopimattoman ruoan syöminen, stressi ja kehon toimintaa haittaavat kemikaalit. Ongelmat voivat korjautua jotain pientä tekijää muuttamalla, mutta useimmissa tapauksissa ne vaativat suurempaa elämäntaparemonttia.

Kärsin itse suurimman osan elämästäni ummetuksesta, ajoittain todella pahastakin sellaisesta. Ja se puolestaan heijastui mm. ihoni kuntoon, vireystilaani ja mielialaani. Pohjimmainen syy ruoansulatusongelmiini oli liian vähäisessä vatsahappojen määrässä, minkä myötä syömäni ruoka suli vajavaisesti. Ravinteet eivät tällöin päässeet imeytymään kehoni käyttöön, minkä vuoksi kärsin vitamiini- ja hivenainepuutoksista ja vajavaisesti sulanut ruoka päätyi paksusuoleeni ruokkimaan huonoja suolistobakteereja, jotka puolestaan tuottivat kehooni myrkkyjä, jotka kuonaannuttivat kehoani entisestään ja kuormittivat maksaani.

Syyt näihin ongelmiin saivat alkunsa jo kauan aikaa sitten lapsuudessani, jolloin söin mm. sokeria enemmän kuin laki sallii ja kärsin jatkuvasta perhetilanteen aiheuttamasta stressistä. Tilanteen korjaantuminen on vaatinut paljon työtä, mm. täydellistä ruokavalioremonttia, kemikaalialtistuksen vähentämistä, stressinhallinnan opettelua ja ennen kaikkea lapsuuden traumojen käsittelyä, jossa erityisesti jooga eri muodoissaan on ollut suureksi avuksi. Nyt, kun vatsani toimii säännöllisesti ongelmitta, osaan todella arvostaa sitä ja ymmärrän, miten valtava merkitys sen toimimattomuudella on ollut hyvinvointiini!

Jos oma kakkasi viestii ongelmista, kannattaa tilannetta lähteä hetimmiten korjaamaan stressinhallinnan ja ruokavaliomuutosten keinoin. Jos et omatoimisin keinoin saa helpotusta tilanteeseen tai ruoansulatusongelmasi ovat pahoja, kannattaa hakea apua funktionaalisen ravitsemuksen asiantuntijalta ja aloittaa mielenhallintaa edistävä harrastus, esim. jooga, mindfulness tai meditaatio. Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa korjaamaan asiaa, mutta ennemmin (ennen vakavampien terveysongelmien syntymistä) on tässäkin asiassa paljon parempi kuin myöhemmin.

Laitetaan siis kakka-asiat kuntoon ja nautitaan terveemmästä elämästä :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti