maanantai 1. toukokuuta 2017

Tehokolmikko tulehdusta vastaan

 


Vappuhulinoissa on jollakulla muullakin kuin vain minulla saattanut tulehdusmittari heilahtaa punaisen puolelle :D Ei hätää, lisää ruokaasi ylimääräinen annos kurkumaa, inkivääriä ja valkosipulia, niin asia lähtee korjaantumaan päin - kunhan muistat samanaikaisesti myös minimoida erityisesti sokerin käytön.

Itse käytän näitä tulehduksen tehohillitsijämausteita ruoanlaitossa päivittäin, sillä terveellisyytensä lisäksi ne tuovat ruokaan herkullista makua. Terveellinen ei siis todellakaan aina maistu pahalta, vaikka usein näin ajatellaan! Kokeile vaikkapa tätä herkullista kookostofua kasviksilla tai nopeasti valmistuvaa kurkumalattea, joka toimii hyvin vaikkapa kahvin korvikkeena.

Kurkuman, inkiväärin ja valkosipulin teho matala-asteisen tulehduksen hillinnässä perustuu niiden sisältämiin antioksidantteihin, jotka ehkäisevät terveydelle vahingollisia hapetusreaktioita kehossa. Näistä antioksidanteista tunnetuin on kurkuman sisältämä kurkumiini.

Kehon matala-asteisen tulehduksen hillinnän lisäksi kurkumalla, inkiväärillä ja valkosipulilla on myös monia muita myönteisiä vaikutuksia terveyteen, kuten:

  • niillä on antibioottisia ominaisuuksia, joten niiden avulla voi taistella bakteereja vastaan
  • ne auttavat taistossa virusflunssia vastaan
  • ne toimivat luonnollisina kipulääkkeinä
  • ne parantavat ruoansulatusta, minkä myötä syödyn ruoan sisältämät ravintoaineet pääsevät paremmin kehon hyötykäyttöön
  • ne ylläpitävät suoliston normaalia bakteerikantaa, mikä vaikuttaa terveyteen kokonaisvaltaisesti.

Terveysvaikutusten lista on sen verran vaikuttava, että nämä mausteet kannattaa ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota. Kaikkien kolmen teho on voimakkaimmillaan tuoreena käytettynä, mutta sen lisäksi erityisesti kurkumaa ja inkivääriä voi käyttää myös jauheena. Olennaisinta on käyttää kaikkia näitä luomulaatuisina varmistaaksesi niiden korkealaatuisuuden ja puhtauden. Valkosipulia saa luomuna nykyään tavallisista kaupoista, ainakin suurimmista niistä, ja tuoretta luomuinkivääriä ja -kurkumaa ostan itse Ruohonjuuresta, jota ei tosin ikävä kyllä löydy joka kaupungista. Jos et onnistu löytämään niitä tuoreena omasta kotikaupungistasi, on parempi hankkia niitä luomulaatuisina jauheina maustekaappiisi.  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti