sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Tätä superfoodia saa nyt ilmaiseksi niin paljon kuin haluaa


Olipa ihana äitienpäivä oman perheen kanssa - toivottavasti myös Sinulla 😊 Omaan äitienpäivääni kuului heti aamusta hotjoogailua sekä sen jälkeen ulkoilua perheen kanssa ja mikä ihaninta, kevään ensimmäinen veneretki. Aurinko lämmittää jo mukavasti, joten tuulensuojaisessa paikassa oli mukavan lämmin, vaikka vesi ympärillä onkin vielä hyytävän kylmää. Kyllä se kesä tekee jo tuloaan, vaikka viime aikojen säät ovat olleet kaikkea muuta kuin keväisiä.

Kevään voi katsoa oikeasti koittaneeksi silloin, kun maasta alkavat pilkistää ensimmäiset luonnon omat superfoodit, joiden kunkku on ehdottomasti nokkonen.



Hurahdin itse villivihanneksiin muutama kevät sitten ja nykyään odotan aina innolla, milloin ensimmäiset nokkosen alut pilkistävät maasta. Samaan aikaan tulevat esiin myös vuohenputken alut, jotka sopivat erinomaisesti rikastuttamaan salaattia, sillä ne maistuvat herkullisilta ihan sellaisinaan. Nokkosta ja vuodenputkea on helpointa kerätä pieninä versoina, jolloin ne voi käyttää kokonaisina. Vuohenputken lehtiä kannattaa itse asiassa kerätä ainoastaan nuppuina tai juuri puhjenneina, sillä myöhemmin niiden maku muuttuu kitkeräksi. Vuohenputkea niittämällä uusia lehtiä saa kerättyä pitkin kesää. Ja sama koskee itse asiassa nokkostakin. Sen latvuksia voi tosin kerätä kukintaan asti, mutta tällöin siitä voi käyttää ainoastaan lehdet (ei siis missään tapauksessa varsia!).

Mutta siis tarkemmin nokkosesta... Se on todellinen ravintoainepommi, sillä se sisältää suuret määrät magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja C-vitamiinia. Nämä kaikki ovat todella tärkeitä maksan optimaalisen toiminnan kannalta. Ja kuten jo toivottavasti muistat aikaisemmista kirjoituksistani, on maksalla todella tärkeä rooli matala-asteisen tulehduksen hillinnässä ja ennaltaehkäisyssä.

Paras aika kerätä nokkosta, kuten muitakin villivihanneksia on poutaisella säällä pidemmän kuivan jakson jälkeen, jolloin erityisesti nokkonen sisältää vähemmän nitraattia. Toinen ehdoton etu on se, että tällöin kasvien kuivien lehtien pinnalle on kerääntynyt luonnon omia maitohappobakteereja, jotka suolistoosi päätyessään ylläpitävät suolistosi terveyttä edistävää bakteerikantaa. Näiden maitohappobakteerien vuoksi villivihannekset tulisi aina syödä käsittelemättöminä eli siis ilman pesua ja ryöppäystä. Esimerkiksi vuohenputken nuoria lehtiä voit popsia maasta suoraan suuhusi, mutta nokkosen poltinkarvojen vuoksi sitä ei voi syödä ihan samaan tapaan. Blenderissä pyöräytys poistaa poltinkarvat ja sen vuoksi voit laittaa nokkosta raakana esimerkiksi smoothieen tai valmistaa siitä nokkospestoa. Muistathan kuitenkin aina kerätä villivihannekset puhtaasta paikasta, jolloin voit syödä ne turvallisin mielin pesemättä.

Ja nyt ei muuta kuin koko kansa nokkosta ja muita villivihanneksia keräilemään 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti