torstai 1. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän juhlistaa herkullinen mustikka-vanilja raakakakku




Itsenäisyyspäivä lähestyy ja tässä vaiheessa on jo kiva suunnitella, mitä hyvää tarjoaa perheelle ja/tai ystäville sen juhlistamiseksi. Herkullinen ja terveellisistä raaka-aineista valmistuva raakakakku sopii hyvin tähän tarkoitukseen.

Meidän perheessä raakakakuista tykätään tosi paljon ja olenkin kehitellyt niitä monenlaisia. Mietin, mikä niistä sopisi itsenäisyyspäivän teemaan ja nopeasti tajusin, että tietenkin mustikka-vanilja raakakakku, jossa on kauniit sinivalkoiset värit.

Raakakakuissa kannattaa panostaa laadukkaisiin raaka-aineisiin. Perusraaka-aineena on cashew-pähkinä, joka sisältää paljon proteiinia, kuituja, hyviä rasvoja sekä vitamiineja ja mineraaleja. Tähän aikaan vuodesta täytyy käyttää joko pakastemarjoja tai marjajauheita; itse käytän ainakin tällä hetkellä pakastemarjoja, sillä innostuin viime kesänä keräämään niitä pakastimen täyteen.

Paras kakkuvuoka raakakakun valmistukseen on Lékuén silikoninen irtopohjavuoka, jota löytyy halkaisijaltaan kahta eri kokoa: 15 cm ja 23 cm. Raakakakun voi tottakai tehdä myös perinteiseen irtopohjavuokaan, mutta silloin vuoan reunat kannattaa vuorata kalvolla (esim. ihan perinteisestä piirtoheitinkalvosta voi leikata sopivan levyisiä suikaleita), jotta kakun saa ehjänä irrotettua vuoasta.

Raakakakun pohjan ja täytteen saa helpoiten tehtyä tehokkaalla blenderillä; itselläni on Vitamix, joka on varsin kallis laite, mutta hintansa arvoinen, jos sille on enemmän käyttöä. Itselläni blenderi on eniten käyttämäni kodinkone, sillä käytän sitä joka ikinen päivä vähintään kerran :) Jos et omista blenderiä, voit yrittää tehdä kakkumassan myös sauvasekoittimella. En ole koskaan kokeillut, mutta olen kuullut, että onnistuu kohtalaisesti myös sillä.


Mustikka-vanilja raakakakku (pieni kakku, halkaisija n. 15cm) 
 
Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl kookoshiutaleita
4-5 tuoretta taatelia (voit käyttää myös kuivattuja, mutta liota niitä tällöin
vedessä noin tunti ennen käyttöä)
(1 rkl kookosöljyä)
ripaus hyvälaatuista luonnonsuolaa
 
Täyte:
3 dl cashewpähkinöitä (liotettuna vedessä 1-4 tuntia)
1 1/2 dl kookoskermaa
1 1/2 dl kaakaovoita (voi osittain tai kokonaan korvata kookosöljyllä)
3 rkl (luomu) hunajaa (voi korvata agave siirapilla tms.)
yhden limetin mehu
1/2 tl vaniljajauhetta
(1 tl psylliumjauhetta)
1 1/2 - 2 dl mustikoita
 
Aloita raakakakun valmistus pohjamassan valmistuksesta. Laita kaikki pohjan ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Jos massa jää liian irtonaiseksi, lisää siihen kookosöljyä massaa sitomaan. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi ja puhdista blenderin kulho. 
 
Jos käytät raakakakun valmistuksessa kaakaovoita, laita se pienessä kulhossa vesihauteeseen sulamaan (kuumaa vettä sisältävän kattilan päälle kulho, jossa kaakaovoi sulaa pikkuhiljaa; älä kuumenna vettä liikaa, jotta kaakaovoin arvokkaat ravintoaineet eivät tuhoudu). Myös kookosöljy on usein kiinteää ja täytyy tällöin sulattaa, mutta se sulaa huomattavasti kaakaovoita nopeammin.
 
Laita blenderin kulhoon liotetut cashewpähkinät, kookoskerma, hunaja ja limetin mehu ja blendaa seos silkkisen hienoksi. Ota tässä vaiheessa noin 1/4 seoksesta erilliseen astiaan. Lisää blenderin kulhoon jääneeseen seokseen sulatetut mustikat (jos siis käytät jäisiä) ja jatka sekoittamista, kunnes se on taas silkkisen hienoa. Älä laita marjoista irronnutta mehua, jotta täytteestä ei tule liian löysää. Lisää seokseen blenderin käydessä ohuena nauhana noin 3/4 sulatetusta kaakovoista/kookosöljystä (älä tässä vaiheessa sekoita täysillä, äläkä kauaa). Seoksen kuuluu olla juoksevaa, sillä kaakovoi jähmettää massan. Jos se kuitenkin on liian löysää, voi siihen laittaa sekaan vähän psylliumia; lisää tällöin psyllium aivan viimeiseksi, äläkä sekoita enempää kuin psylliumin sekoittumiseksi on tarpeen. Kaada mustikkainen täyte vuokaan pohjamassan päälle ja laita pakastimeen jähmettymään. Puhdista blenderin kulho.
 
Laita lopuksi erillisessä astiassa oleva täytemassa blenderin kulhoon. Lisää siihen vaniljajauhe ja sekoita täytteen joukkoon. Lisää loppu kaakaovoi/kookosöljy ohuena nauhana samoin kuin mustikkatäytteeseen. Kaada vaniljatäyte hienoisesti jähmettyneen mustikkatäytteen päälle ja laita vuoka takaisin pakastimeen. Anna jähmettyä kunnolla; saa pakastua kohmeiseksi, jotta on helpompi irrottaa vuoasta, kannattaa myös leikata paloiksi kohmeisena. Voit myös pakastaa raakakakun myöhempää käyttöä varten; ota tällöin sulamaan vähintään tunti ennen kakun syömistä. Raakakakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
 
Jos haluat tehdä isomman kakun (halkaisija noin 23cm) tee pohja ja täyte kaksinkertaisena.
 
 
Makoisia herkutteluhetkiä :)
 
 
 
 

 
 

 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti