torstai 24. marraskuuta 2016

Motivointia tulehduksen hillintään

Ennen kuin menen itse asiaan eli todellisten terveysherkkujen reseptien jakamiseen, koen tarpeelliseksi antaa Sinulle tietoa matala-asteista tulehdusta aiheuttavista tekijöistä. Kun tietää, miksi jotain olisi hyvä tehdä, tulee se ainakin omalla kohdallani varmemmin tehdyksi.

Olin itse aikaisemmassa elämässäni sokeriaddikti, joka tiukan paikan tullen korvasi lounaan karkilla. Sen mukainen oli olotilakin; kärsin pahasta ummetuksesta, väsymyksestä, masennuksesta, iho-ongelmista, toistuvista flunssista ym. ikävistä oireista. Nämä ovat kaikki merkkejä kehossa jatkuvasti jylläävästä matala-asteisesta tulehduksesta, joka ajan myötä johtaa vakavampien sairauksien syntyyn. Pikkuhiljaa olen toipunut kaikista näistä oireista kokeilemalla mitä moninaisimpia keinoja. Tie ylös on ollut kuoppainen, mutta tulosten saavuttaminen on kannustanut jatkamaan J

Jos minulta kysytään, sokeri on kaiken pahan alku ja juuri – mutta se ei ole ainut matala-asteisen tulehduksen aiheuttaja. Tulehdus johtuu etupäässä välttämättömien omega-rasvahappojen (omega-6 ja omega-3) vääristyneestä suhteesta. Kehomme valmistaa omega-6 rasvahapoista tulehdusta edistäviä paikallishormoneja ja omega-3 rasvahapoista tulehdusta hillitseviä paikallishormoneja. Molempia tarvitaan, mutta ongelmaksi on koitunut liiallinen omega-6 rasvahappojen saanti suhteessa omega-3 rasvahappojen saantiin. Paikallishormonit säätelevät mm. kehon lukuisia entsyymitoimintoja, verisuonten seinämien joustavuutta (millä on keskeinen vaikutus mm. verenpaineeseen) ja solujen jakautumista (myös perintöaineksemme DNA:n jakautumista). Vaikutukset kehossa ovat siis todella laajat.

Matala-asteisen tulehduksen synnyssä merkittävä rooli on myös nk. hapetusstressi-ilmiöllä, joka onkin vähän haastavampi selkokielellä selittää. Oleellisinta on ymmärtää maksan rooli hapetusstressin synnyssä. Maksa on kehomme puhdistuslaitos ja sen puhdistusreaktioissa syntyy nk. happiradikaaleja, jotka ovat  äärimmäisen vahingollisia terveydellemme. Maksan toimintakyvystä riippuu, kuinka paljon näitä happiradikaaleja syntyy ja kuinka hyvin kehomme pystyy näitä radikaaleja muuntamaan takaisin ei-haitalliseen muotoon.

Käyn alla yksityiskohtaisemmin läpi rasvahappoepätasapainoon ja hapetusstressiin johtavia syitä.

1.       Kasviöljyjen runsas käyttö suhteessa kalaperäisten omega-3 –rasvojen saantiin

Rypsiöljy, rapsiöljy, auringonkukkaöljy jne jne... Kuinka moni tunnustaa käyttävänsä näitä ruoanlaitossa? Entä kuinka paljon arvelet saavasi niitä sellaisenaan tai muunneltuna valmiista ja puolivalmiista eineksistä, margariineista, kekseistä, kakuista, sipseistä, karkeista... Vastaus on, että todennäköisesti aika paljon. Entä kuinka usein syöt villinä kasvanutta rasvaista kalaa raakana tai äärimmäisen hellävaraisesti valmistettuna? Todennäköisesti harvoin/ et koskaan... Omega-3 –rasvahappoja saa toki kasvilähteistäkin (kuten chia- ja pellavansiemenistä), mutta näiden ongelmana on se, että emme pysty niitä sellaisenaan hyödyntämään, vaan kehomme täytyy muuntaa ne toiseen muotoon; ja tämä muunnosprosessi on heikko. Kaiken tämän seurauksena useimmilla meistä rasvahappojen suhde on päälaellaan ja tämän seurauksena tulehdusta edistäviä paikallishormoneja valmistuu paljon enemmän kuin tulehdusta hillitseviä sellaisia.


2.       Stressi

Miellämme stressaantuneeksi yleensä ihmisen, jolla on monta rautaa tulessa ja sen vuoksi mieletön kiire tai ihmisen, jolla on erinäisistä syistä huolia ja henkisiä paineita. Ja totta, nämä ihmiset ovat usein äärimmäisen stressaantuneita johtuen tekijöistä, jotka tulevat kehon ulkopuolelta. Sen lisäksi stressiä aiheuttavat kehon sisäiset tekijät, kuten

·         jatkuvasti ylös alas sahaava verensokeri, johtuen runsaasta sokeri- ja valkoviljatuotteiden käytöstä

·         riittämätön lepo

·         huono suolen toiminta, johtuen usein liian vähäisestä kuitujen saannista ja veden juonnista

·         ravintoainepuutokset

·         kehon happamuus (pahimpina happamoittajina sokeri, liha sekä maito- ja viljatuotteet)

·         jne.

Kehollemme ei ole merkitystä sillä, aiheutuuko stressi ulkoisista vai sisäisistä tekijöistä, vaan kaikenlainen stressi yhtäläisesti vaikuttaa maksaan häiriten sen arvokasta puhdistustyötä. Ja tästä taas aiheutuu hapetusstressiä ja matala-asteista tulehdusta.  Myös korkealla sykkeellä harjoitettava liikunta aiheuttaa hapetusstressiä!
 
3.       Alkoholi ja lääkkeet

Jokainen meistä on varmastikin tietoinen siitä, että alkoholin runsas nauttiminen kuormittaa maksaa. Samaa tekee lääkkeiden runsas käyttö. Ne stimuloivat maksan toimintaa, jolloin keholle vaarallisia happiradikaaleja syntyy entistäkin enemmän.

4.       Runsas kemikaaleille altistuminen

Saamme kehollemme vieraita aineita

·         ilmasta, jota hengitämme

·         vedestä, jota juomme

·         ruoasta, jota syömme (lisäaineet, torjunta-ainejäämät jne.) sekä

·         tuotteista, joita laitamme ihollemme.

Kaikki nämä kuormittavat maksaa ja jälleen kerran häiritsevät sen puhdistustoimintaa aiheuttaen hapetusstressiä ja sitä myötä matala-asteista tulehdusta.
 
5.       Kuonaantunut aineenvaihdunta ja vääristynyt suoliston bakteerikanta

Ulkoisista lähteistä saamiemme kemikaalien lisäksi kehoomme tulee myrkkyjä elimistön sisäisistä toiminnoista. Aineenvaihduntatuotteet (esim. virtsahappo) ja haitallisten suolistobakteerien jätökset päätyvät yhtälailla kuormittamaan maksaa heikentäen maksan toimintaa ja edistäen matala-asteisen tulehduksen syntyä.


Tässä esimakua siitä, kuinka monimutkaisesta asiasta matala-asteisessa tulehduksessa on kyse. Yritin parhaani mukaan selittää asian niin yksinkertaisesti kuin mahdollista ja sinä voit nyt arvioida onnistuinko siinä hyvin, huonosti vai hyvin huonosti J Niin tai näin, toivon että kaikki tämä tieto kannustaa sinua tekemään muutoksia elämääsi, ja tämän myötä annat kehollesi mahdollisuuden voida paremmin tulevaisuudessa. Olen itse elävä esimerkki siitä, että se todellakin kannattaa!

Matala-asteista tulehdusta aiheuttavien tekijöiden vastapainoksi listaan sinulle pian keinoja, joilla tulehdusta on helppo hillitä – pysythän siis kuulolla J

2 kommenttia:

  1. Mitkäköhän ovat pätevät tieteelliset lähteet noille matala-asteisen tulehduksen aiheuttajille ja Omega-3/Omega-6 -suhdevääristymille? Ja tiesitkö, että vesikin on kemikaali? Et voi siis yksinkertaisesti voi elää kemikaalivapaassa ympäristössä, kun et voi ilman vettä elää. Koko juttu vaikuttaa mutuilulta, kun lähteitä ei ole esitetty väittämille ja suosittelisinkin porukkaa käyttämään kriittistä silmää, kun näitä lukevat. Ja niille, jotka kritisoivat ravintosuosituksia: tiesittekö, että tuskin kukaan elää niiden mukaan? Ei ole ravintosuositusten vika, jos ihmiset eivät niitä noudata. Ja ihan turha pelotella ihmisiä lääkkeiden käytöstä, kun monet eivät yksinkertaisesti pärjää ilman niitä, joku voi jopa kuolla ilman lääkettään. Turha pelottelu voi saada ihmisen lopettamaan itselleen elintärkeän lääkityksen ja blogien "asiantuntijat" tuskin ottavat tällöin vastuuta. Ja ennen kuin joku tähän tulee länkyttämään, että olen Big Pharman kätyri, niin olen vain tavallinen kriittistä ajattelua käyttävä kansalainen, joka ymmärtää, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia, kuten monissa tällaisissa blogeissa esitetään. Hyvää päivänjatkoa kaikille.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset kommentistasi anonyymi kirjoittaja! On totta, etten ole esittänyt lähdetietoja väittämilleni, mutta en ole millään tavoin kirjoituksessani kannustanut ihmisiä luopumaan tärkeistä lääkityksistään enkä sen enempää kritisoinut ravintosuosituksiakaan muussa kohtaa kuin rypsiöljyn suosimisen osalta.

    Matala-asteinen tulehdus on todellinen terveysongelma, mutta tietenkään kaikkien ei tarvitse huolestua ja pyrkiä minimoimaan sitä omassa elämässään. Minä en kritisoi Sinua siitä, että itse et pidä näitä asioita tärkeinä omassa elämässäsi ja arvostaisin, jos sinäkään et arvostelisi blogini lukijoita kritiikin puutteesta. Kiittäen, Kirsi

    VastaaPoista