lauantai 12. marraskuuta 2016

Tervetuloa seuraamaan Herkuttelua hyvällä omallatunnolla -blogia

Olen iloinen, että olet päätynyt lukemaan blogiani - kiitokset siitä!

Ensisijainen tarkoitukseni on jakaa täällä herkullisia reseptejä, joita käytän jokapäiväisessä ruoanlaitossani ja siinä sivussa antaa terveysvinkkejä. Olen viittä vaille valmis ravintoneuvoja, mikä toivottavasti vakuuttaa sinut siitä, että tiedän mistä kirjoitan ja ajattelen kirjoituksillani Sinun parastasi. Lisäksi kirjoitan kokemuksesta, sillä en suosittele muille mitään, mitä en ole ensin kokeillut itse.

Alkuun muutama sana minusta... Olen 40-vuotias perheenäiti, joka toden teolla innostui ravitsemusasioista lasten syntymän jälkeen. Lasten hyvinvointi ja terveys ovat lähellä sydäntäni ja sen vuoksi suuri missioni on omalta osaltani auttaa vähentämään mm. lasten sokerinkulutusta. Sokeri on mielestäni kaiken pahan alku ja juuri, mutta silti elämän ei tarvitse olla niin ankeaa, ettei se sisällä herkuttelua ollenkaan. Päinvastoin - perheessäni syödään jälkiruoaksi raakakakkua jopa aamiaisella :) Kaikkeen on tarjolla terveellisempi vaihtoehto!

Ryhdyin muutama kuukausi sitten kasvissyöjäksi ja sitä päätöstä en ole näiden kuukausien aikana katunut kertaakaan. Perheelleni teen silti edelleen myös liharuokia, sillä ketään ei voi pakottaa kasvissyöjäksi, vaan siksi ryhdytään omasta vapaasta tahdosta. Aina voi silti lisätä ruokavalioonsa kasviksia, vaikka sen ohella lihaa söisikin.

Itse olen kasvissyöjä puhtaasti terveydellisistä syistä (vaikka en tosin vähättele ympäristövaikutuksiakaan ja eläinten kohtelua) ja sen vuoksi joustan niissä kohdin, missä se terveydellisistä näkökohdista on tarpeellista; esimerkiksi otan edelleen päivittäin lisäravinteena kalaöljyä omega-3 rasvahappojen riittävän saannin turvaamiseksi ja suoliston kunnon ylläpitämiseksi nautiskelen gelatiinia (joka on peräisin eläinten luista) enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Sinuakin tulen todennäköisesti kannustamaan luulienten tekoon tai vähintäänkin käyttämään gelatiinia valmiina lisäravinteena ;)

Kasvissyöntiin liittyy väärin toteutettuna puutostilojen riski. Yleisin ongelma on proteiinien riittämätön saanti, joten kiinnitän resepteissäni erityistä huomiota kasvisproteiinien monipuoliseen hyödyntämiseen. Toinen ongelma on huonojen rasvojen liiallinen saanti. Kasviöljyjä pidetään viattomina, mutta saamme useimmista niistä suuren määrän omega-6 rasvahappoja, jotka ylläpitävät jatkuvaa tulehdustilaa kehossa. Tulehdusta aiheuttavien omega-6 rasvahappojen ja tulehdusta hillitsevien omega-3 rasvahappojen vääristynyt suhde ja sen aiheuttama matala-asteinen tulehdus on lähes kaikenlaisten terveysongelmien ja sairauksien taustalla. Kyse on siis äärimmäisen tärkeästä asiasta! Ja omega-6 rasvahappoja on kaikkialla!

Noudatan itse erityistä matala-asteista tulehdusta hillitsevää kasvisruokavaliota, jossa minimoidaan kasviöljyjen käyttö. Kyseisen ruokavalion erityispiirteistä voit tarkemmin lukea englannin kielellä
Forks Over Knives -sivustolta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö rasvoja olisi tärkeää saada. Päinvastoin, ihmiskeho tarvitsee hyviä rasvoja samaan tapaan kuin auton moottori; kuten monessa muussakin asiassa, laatu ratkaisee! Ruokavalioon on erittäin tärkeää sisällyttää päivittäin kylmäpuristettuja (mielellään luomulaatuisia) oliivi- ja kookosöljyjä sekä hyviä rasvoja sisältäviä pähkinöitä ja/tai siemeniä ja avokadoa.
Olen itse vakuuttunut, että minulla riittää tällä blogi-sivustolla kirjoiteltavaa :) Toivottavasti nämä aihepiirit kiinnostavat myös Sinua. Palaan pian asiaan herkullisten reseptien merkeissä. Otan mielelläni vastaan myös kirjoitusehdotuksia aiheista, joista Sinä haluaisit lisätietoja - ole siis rohkeasti yhteyksissä, jos tarvetta ilmenee.
Parhain terveisin,
Kirsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti