tiistai 15. marraskuuta 2016

Lämmintä ja ravitsevaa linssikeittoa talven kylmyyteen


Olen innoissani saadessani aloittaa blogitaipaleeni jakamalla Sinulle yhden lempikeittoni reseptin; kyseessä on linssikeitto. Valmistan tätä meidän perheessä aika usein, eikä kukaan näytä siihen onneksi kyllästyvän J Keitto maistuu myös meidän perheen pienimmille! Talvi on parasta lämpimien keittojen aikaa, sillä kun ulkona on kylmä, kaipaa keho jotain lämmintä.

Linssikeitto on yksi ravitsevimmista kasviskeitoista, sillä linssit sisältävät lähes 25% proteiinia, paljon vatsaa ja suolistoa hellivää kuitua sekä keholle välttämättömiä mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.

Linssikeitto on helppo valmistaa minkälaisista linsseistä tahansa ja sitä voi kerralla tehdä isomman määrän, sillä maku on seuraavana päivänä entistäkin parempi. Sitä voi valmistaa minkälaisista linsseistä tahansa. Itse käytän tavallisimmin mustia Beluga-linssejä tai vihreitä linssejä; tällä kertaa käytin näitä linssejä. Linssien keittoaikaa voi lyhentää huomattavasti liottamalla niitä vedessä muutaman tunnin, tai vaikkapa yön yli.

Valmistettaessa keittoa matala-asteista tulehdusta hillitsevien periaatteiden mukaisesti, on huomion arvoista, että keittoa tehdessä ei käytetä ollenkaan rasvaa. Normaalisti sipuli kuullotetaan öljyssä, mutta kuullotuksen voi yhtä hyvin tehdä pienessä määrässä vettä.

Monet meistä karttavat suolaa, sillä meitä on peloteltu sen verenpainetta nostavasta vaikutuksesta. Teollinen suola, josta kaikki keholle tärkeät mineraalit on puhdistettu pois, nostaakin verenpainetta, mutta luonnollinen suola (puhdistamaton merisuola tai ruususuola) on keholle enemmänkin hyväksi kuin haitaksi. Jos siis kaapistasi löytyy purkki teollista pöytäsuolaa, suosittelen heti alkuun vaihtamaan sen luonnolliseen suolaan.





Resepti:

4 dl (luomu)linssejä

1 sipuli

12 dl vettä

1-2 tl hyvälaatuista luonnonsuolaa

1 rkl kuivattua timjamia

1 iso porkkana tai 2 pientä

1 purkki (luomu)tomaattimurskaa

 
Huuhdo linssit hyvin siivilässä ja liota niitä halutessasi muutama tunti (voit hyvin käyttää myös liottamatta, tällöin keittoaika vaan pidempi). Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota noin 3 litran kokoisen kattilan pohjalla pienessä vesitilkassa muutaman minuutin ajan. Lisää kattilaan vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Tämän jälkeen lisää kiehuvaan veteen ensin mausteeksi suolaa ja timjamia ja sen jälkeen linssit. Keitä linssejä hiljalleen kannen alla linsseistä riippuen noin 10-20 minuuttia. Pilko tällä välin porkkanat pienen pieniksi kuutioiksi ja lisää ne sitten linssien joukkoon. Jos liotit linssejä useamman tunnin, voit lisätä porkkanakuutiot samaan aikaan linssien kanssa. Jatka keittämistä noin 10 minuuttia. Lisää tomaattimurska ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Halutessasi voit lopuksi soseuttaa keittoa hieman sauvasekoittimella (itse tykkään tehdä näin, mutta se ei ole välttämätöntä).


Bon appetit :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti