maanantai 20. helmikuuta 2017

Tankkaa elintärkeää magnesiumia kylpemällä

Perheemme elelee tällä hetkellä muuttokiireiden keskellä, enkä sen vuoksi ole ehtinyt ajattelemaan teitä lukijoitani kirjoitusten muodossa niin paljon kuin olisin halunnut - pahoittelut siis siitä! Viime aikoina olen usein iltaisin rentoutunut ihanan lämpimässä ja kehoa hellivässä Epsom-suolakylvyssä, mutta sattuneesta syystä nämä kylvytkin ovat nyt jääneet vähemmälle. Onneksi uudessakin kodissa on amme, jossa kylpemistä voi muuton jälkeen jatkaa :)


 


Mutta siis asiaan, miksi kannattaa ottaa Epsom-suolakylpyjä, ja mieluiten piiiiiiiiitkiä sellaisia?! No siksi, että Epsom-suola sisältää paljon magnesiumia, joka on ehdottoman tärkeä mineraali kehollemme. Yleensä ajatellaan, että silloin tarvitsee lisämagnesiumia, kun pohkeet kramppaavat, mutta tämä on vain pieni osa totuutta. Magnesium osallistuu kehossamme yli 300 entsyymitoimintaan ja siksi se on kehon toiminnan kannalta yksi tärkeimmistä mineraaleista. Ikävä kyllä useimmilla meillä on tästä arvokkaasta mineraalista puutetta - toisilla enemmän, toisilla vähemmän.


Magnesiumin terveyshyödyistä on runsaasti tutkimusnäyttöä. Se mm.

  • vahvistaa luustoa; kalsiumin merkitystä luustolle ylikorostetaan, sillä se ei yksistään ratkaise luuston heikkenemisongelmaa, vaan sen lisäksi tarvitaan mm. magnesiumia, D-vitamiinia ja K-vitamiinia
  • ehkäisee matala-asteista tulehdusta ja sitä myötä monia kroonisia sairauksia
  • parantaa insuliiniherkkyyttä diabeetikoilla
  • alentaa verenpainetta
  • vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Viitteet tutkimuksiin löydät täältä.


Epsom-suola (karvassuola) on magnesiumsulfaattia ja sisältää magnesiumin lisäksi rikkiä, joka auttaa kehoa puhdistautumaan kuona-aineista. Magnesiumtankkauksen ja kehon puhdistumisen kannalta kokovartalokylpy on tehokkain, mutta jos et omista kylpyammetta, voit ottaa jalkakylpyjä. Saunareissulla suolaa voi laittaa suoraan märälle iholle ja antaa sen vaikuttaa iholla saunan lämmössä. Suola pehmentää ihanasti ihoa niin kylpyvedessä kuin suoraan iholle laitettunakin.


Ohjeet Epsom-suolan käyttämiseksi


Kokovartalokylpy: laita ammeelliseen kehonlämpöistä kylpyvettä reilu 2 dl Epsom-suolaa; viivy kylvyssä vähintään 40 minuuttia, sillä ensimmäisten 20 minuutin aikana rikkiyhdisteet työntävät kuonaa ulos ihon kautta ja jälkimmäisten 20 minuutin aikana magnesium pääsee ihon kautta imeytymään kehoon.

Jalkakylpy: laita vatiin niin lämmintä vettä kuin jalkasi sietävät ja lisää veteen noin 1/2 dl Epsom-suolaa; kylvetä jalkojasi suolavedessä vähintään 40 minuuttia.


Epsom-suolaa saa hyvinvointikaupoista ja joistakin apteekeistakin. Jos innostut kylpemään useamman kerran viikossa, kuten minä, kannattaa suolaa hankkia kerralla suurempi määrä. FitnessFirst:n verkkokaupasta sitä voi ostaa 5kg:n erissä.

2 kommenttia:

  1. Hei, mistä tuo ohje epsom-suolan määrään on peräisin? Tarkoituksena olisi aloittaa jalkakylvyt silmällä pitäen juuri magnesiumtankkausta. Parissa muussa ohjeessa oli, että jalkakylpyihin 2 dl epsom-suolaa, mutta niissä olikin että 15-20 minuuttia riittää. Meinääko tämä, että vähemmällä suolalla, mutta jalkoja kauemmin liottamalla saa saman tuloksen kuin enemmällä suolalla ja vähemmällä ajalla? Ja kuinka usein näitä jalkakylpyjä pitäisi tehdä, jos tarkoituksena on jatkossa pitää yllä elimistön magnesiumtasoja? Onko sulla tietoa?

    VastaaPoista