maanantai 13. helmikuuta 2017

Kasvisborssikeittoa kauden mukaisista kasviksista


Yksi tulehdusta hillitsevän kasvisruokavalion periaatteista on syödä mahdollisimman pitkälti kauden mukaista kotimaista lähiruokaa. Kesällä tämä on helppoa, mutta talvella täällä Pohjolassa vähän haastavampaa. Syömällä kauden mukaista ruokaa varmistat, että kasvikset ovat saaneet kasvaa mahdollisimman luonnollisesti ilman keholle haitallisia kemikaaleja. Näin vähennät maksasi kuormitusta ja matala-asteisen tulehduksen määrää kehossasi.
 
Koska talvella ei luonnostaan kasva mitään, kuuluvat kauden mukaisiin kasviksiin mm. pidempiaikaista varastointia kestävät erilaiset kotimaiset juurekset (porkkanat, lantut, punajuuret, palsternakat jne.) ja kaalit. Näistä raaka-aineista saa valmistettua monenlaista ruokaa. Yksi herkullinen esimerkki on punajuuresta ihanan punaisen värin saava kasvisborssikeitto.

Keiton esivalmistelu ei vie kauaa, mutta keitto itsessään maistuu sitä paremmalle, mitä kauemmin sitä haudutat.

 



Kasvisborssikeitto (n. 6 annosta)

 
1 sipuli
2 isoa porkkanaa tai 3 pienempää
2 isohkoa punajuurta tai 3 pienempää
n. 200g valkokaalia
1 sipuli
n. 1,2 L vettä
2 dl punaisia linssejä
2 tl hyvälaatuista luonnonsuolaa
1 rkl kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä
 
Pilko sipuli pienen pieniksi kuutioiksi ja laita kattilaan pieneen vesitilkkaan hiljalleen kuullottumaan. Raasta sillä välin porkkanat ja punajuuret karkeaksi raasteeksi ja suikaloi kaali ohuiksi lyhyiksi suikaleiksi. Pilkottuasi kasvikset laita nekin kattilaan kuullottumaan noin 5 minuutin ajaksi, lisää vähän vettä. Kuullotuksen lopuksi lisää kattilaan loppu vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää tässä vaiheessa myös mausteet eli suola, timjami ja mustapippuri. Keitä kasviksia kannen alla hiljalleen poristen noin 15 minuuttia. Kasvisten keittyessä huuhdo linssit kunnolla siivilässä juoksevan veden alla. Lisää linssit kattilaan ja jatka keittämistä kannen alla noin 15-20 minuuttia, kunnes linssit ovat täysin kypsyneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti