Yksi tulehdusta hillitsevän kasvisruokavalion periaatteista
on syödä mahdollisimman pitkälti kauden mukaista kotimaista lähiruokaa. Kesällä
tämä on helppoa, mutta talvella täällä Pohjolassa vähän haastavampaa. Syömällä
kauden mukaista ruokaa varmistat, että kasvikset ovat saaneet kasvaa mahdollisimman luonnollisesti ilman keholle haitallisia kemikaaleja. Näin vähennät maksasi kuormitusta ja matala-asteisen tulehduksen määrää kehossasi.
Koska talvella ei luonnostaan kasva mitään, kuuluvat kauden
mukaisiin kasviksiin mm. pidempiaikaista varastointia kestävät erilaiset
kotimaiset juurekset (porkkanat, lantut, punajuuret, palsternakat jne.) ja
kaalit. Näistä raaka-aineista saa valmistettua monenlaista ruokaa. Yksi
herkullinen esimerkki on punajuuresta ihanan punaisen värin saava
kasvisborssikeitto.
Kasvisborssikeitto (n. 6 annosta)
2 isohkoa punajuurta tai 3 pienempää
n. 200g valkokaalia
1 sipuli
n. 1,2 L vettä
2 dl punaisia linssejä
2 tl hyvälaatuista luonnonsuolaa
1 rkl kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä
Pilko sipuli pienen pieniksi kuutioiksi ja laita kattilaan
pieneen vesitilkkaan hiljalleen kuullottumaan. Raasta sillä välin porkkanat ja
punajuuret karkeaksi raasteeksi ja suikaloi kaali ohuiksi lyhyiksi suikaleiksi.
Pilkottuasi kasvikset laita nekin kattilaan kuullottumaan noin 5 minuutin
ajaksi, lisää vähän vettä. Kuullotuksen lopuksi lisää kattilaan loppu vesi ja
kuumenna kiehuvaksi. Lisää tässä vaiheessa myös mausteet eli suola, timjami ja
mustapippuri. Keitä kasviksia kannen alla hiljalleen poristen noin 15
minuuttia. Kasvisten keittyessä huuhdo linssit kunnolla siivilässä juoksevan
veden alla. Lisää linssit kattilaan ja jatka keittämistä kannen alla noin 15-20
minuuttia, kunnes linssit ovat täysin kypsyneet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti