Useimpien raakakakkujen raaka-aineisiin lukeutuu pähkinät ja
mantelit, mikä on ikävä asia pähkinäallergikkojen kannalta. Jotta heidän ei
tarvitse kokonaan jäädä paitsi näistä ihanista terveysherkuista, kehittelin
suklaakakkureseptin, jossa ei ole murustakaan pähkinää. Kakku koostuu
perinteisesti raakakakkujen pääraaka-aineena käytetyn cashewpähkinän sijasta
pääosin avokadosta ja banaanista ja makua siihen tuovat raakakaakaojauhe sekä
mehukas appelsiini.
Pähkinättömien raakakakkujen valmistaminen on perinteisiä
raakakakkuja haastavampaa, sillä koostumuksesta ei saa yhtä kiinteää. Tähänkin
ongelmaan on kuitenkin omat niksinsä; sain kakun pysymään kasassa lisäämällä
täytteeseen psylliumia. Samalla kakusta tulee oikea kuitupommi, mistä vatsa
kiittää J
Sain siis ensimmäisen pähkinättömän raakakakun onnistumaan
sen verran hyvin, että uskallan julkaista sen reseptin. Kakku sai raadilta
(mies + lapset) seuraavat arviot:
-
äiti, tää on tosi hyvää (6-v. poikani)- parasta terveysherkkua, kun se on niin hyvää (4-v tyttäreni)
- mies ei kommentoinut mitään, mutta pala toisensa jälkeen katosi nopeasti jääkaapista.
Näin siis meillä J
Appelsiinisuklaa raakakakku (pieni kakku, Ø15 cm)
Pohja:
1 ½ dl (luomu)kaurahiutaleita
1 ½ dl kookoslastuja
4 tuoretta taatelia (tai kuivatettuja vähintään 2 tuntia
vedessä liotettuna)
ripaus hyvälaatuista luonnonsuolaa
Täyte:
1 kypsä avokado
1 keskikokoinen (luomu)banaani
6 rkl raakakaakaojauhetta
3 rkl hunajaa tai muuta makeuttajaa (esim.
agavesiirappia)
1 appelsiinin hedelmäliha (kalvot poistettuina)
ripaus hyvälaatuista luonnonsuolaa
1 dl sulatettua kaakaovoita (tai kylmäpuristettua
neitsytkookosöljyä)
1 rkl psylliumjauhetta
Valmista ensin kakun pohja. Laita blenderin kulhoon
kaurahiutaleet, kookoslastut ja suola ja hienonna niitä hetki. Lisää sen
jälkeen taatelit ja sekoita karkeahkoksi massaksi. Painele massa irtopohjavuoan
pohjalle ja laita vuoka täytteen valmistamisen ajaksi jääkaappiin hieman
kovettumaan.
Valmista täyte. Laita kaikki täytteen ainekset sulatettua
kaakaovoita ja psylliumia lukuunottamatta blenderin kulhoon. Sekoita ainekset tasaiseksi silkkisen hienoksi massaksi. Lisää
massaan sulatettu kaakaovoi ohuena nauhana blenderin käydessä. Lisää lopuksi
psylliumjauhe pikkuhiljaa ripotellen blenderin käydessä; älä sekoita enempää
kuin psylliumin massaan sekoittumisen kannalta on tarpeellista.
Kaada täytemassa vuokaan pohjan päälle ja laita pakastimeen
jähmettymään. Anna jähmettyä kunnolla ja leikkaa kakku paloiksi kohmeisena; on
näin huomattavasti helpompaa. Kakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.
Voit myös pakastaa kakun myöhempää käyttöä varten; ota tällöin sulamaan
huoneenlämpöön vähintään tunti ennen syömistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti