sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Punajuurta tulehduksen hillintään; kokeile helposti valmistuvaa Härkis-punajuuribolognesea

Punajuurta on kutsuttu jopa Jumalten ruuaksi, sillä se on erittäin ravinteikas juures. Värinsä vuoksi se sopii erinomaisesti joulupöytään, mutta sitä kannattaisi käyttää muinakin aikoina. Myönnettäköön, että omassa keittiössäni se on ehdottomasti aliarvostettu juures, joten aika korjata asia!

Punajuuri sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja sekä muita ainesosia, jotka hillitsevät tulehdusta. Lisäksi se auttaa puhdistamaan maksaa eli sopii näin ollen täydellisesti tulehdusta hillitsevään ruokavalioon. Jos et ole tottunut valmistamaan siitä ruokaa, voit aloittaa tästä helposta punajuuribolognesesta, jonka kasvisproteiinina on Härkis eli härkäpavusta valmistettu jauhelihan korvike.





Härkis-punajuuribolognese

 
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 keskikokoista punajuurta
1 iso porkkana (tai 2 pientä)
1 purkki (luomu)tomaattimurskaa
1/2 rasiallista Härkistä
n. 2 dl vettä
1 rkl oreganoa
1 tl timjamia
1-2 tl hyvälaatuista luonnonsuolaa
mustapippuria myllystä
 
 
Laita sipuli- ja valkosipulisilppu kuullottumaan kattilaan pieneen määrään tomaattimurskaa. Raasta sipulin kuullottuessa punajuuret ja porkkana karkeaksi raasteeksi. Laita juuresraasteet sipulien joukkoon hetkeksi kuullottumaan ja lisää sen jälkeen loput tomaattimurskasta + vesi (säädä veden määrällä kastike haluamasi paksuiseksi) sekä Härkis. Mausta organolla, timjamilla, suolalla ja mustapippurilla ja anna sen jälkeen hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Tarjoile pastan ja tuoresalaatin kera.
 
 
 
 
Meidän perheessä noudatetaan vehnätöntä ruokavaliota, minkä vuoksi olen tutustunut monenlaisiin gluteenittomiin pastoihin. Parhaimmaksi olen todennut Mamy-merkkisen täysjyväriisifusillin, jota on saatavissa ainoastaan S-ryhmän kaupoista.
 
Syynä vehnättömään ruokavalioomme on se yksinkertainen tosiasia, että se vehnä, jota meille nykypäivänä syötetään, on niin pitkälle jalostettua, ettei kehomme enää tunnista sitä. Tämän vuoksi se aiheuttaa monille enemmän tai vähemmän vakavia oireita vatsan turvottelusta autoimmuunisairauksiin ja kaikkea siltä väliltä. Oma poikani on atoopikko ja hänen ihonsa selkeästi reagoi, jos hän altistuu liiaksi vehnän gluteenille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti