sunnuntai 20. elokuuta 2017

Herkullista ruokaa kesäkurpitsasta


Nyt on kotimaisten kasvisten kulta-aika; yksi omista lempikasviksistani on kesäkurpitsa. Se on hyvää niin raakana esim. salaatin sekaan raastettuna kuin kypsennettynäkin.

Yksi omista suosikki kesäkurpitsaruuistani on täytetyt kesäkurpitsat, joista voi tehdä erilaisia variaatioita. Ne maistuvat meidän perheessä myös perheen pienimmille. Tässä ohje lihattomaan versioon, jossa kasvisproteiinilähteinä toimivat kvinoa ja linssit. Jos haluat tehdä lihallisen version, korvaa linssit jauhelihalla.

Täytettyjen kesäkurpitsojen valmistuksessa on monta vaihetta ja siksi ne eivät valmistu ihan käden käänteessä. Älä kuitenkaan säikähdä ja jätä tätä herkullista ruokaa sen vuoksi tekemättä, sillä lopputulos on ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen! Kannattaa ennemminkin tehdä samalla vaivalla tuplasatsi, sillä nämä maistuvat täydellisiltä myös myöhemmin lämmitettynä :)




Täytetyt kesäkurpitsat (4 annosta) 

 
4-5 pienehköä/keskikokoista kesäkurpitsaa
2 dl kvinoaa
4 dl vettä
1,5 dl tummia beluga-linssejä
3 dl vettä
1-2 sipulia
2 tomaattia
hyvälaatuista luonnonsuolaa ja mustapippuria
(juustoraastetta)
 
Aloita täytettyjen kesäkurpitsojen valmistus keittämällä linssit ja kvinoa kypsiksi.
 
Linssien kypsennys: Huuhtele linssit kylmän juoksevan veden alla siivilässä. Kiehauta 3dl vettä kattilassa ja mausta noin 1/2 tl:lla hyvälaatuista luonnonsuolaa. Lisää linssit kattilaan ja anna hiljalleen kiehua kannen alla, kunnes vesi on imeytynyt linsseihin (n. 20-25 min.).
 
Kvinoan kypsennys: Huuhtele kvinoa kunnolla juoksevan kylmän veden alla siivilässä. Kiehauta 4 dl vettä ja mausta noin 1/2 tl:lla hyvälaatuista luonnonsuolaa. Lisää huuhdottu kvinoa ja keitä hiljalleen kannen alla, kunnes kaikki vesi on imeytynyt kvinoaan (15-20 min.). Ota kansi pois ja jäähdytä mahdollisimman nopeasti, jotta kvinoa ei muutu puuromaiseksi.
 
Kesäkurpitsojen käsittely: Halkaise kesäkurpitsat pitkittäissuunnassa kahtia. Koverra pehmeä keskiosa pois kesäkurpitsan puolikkaista. Asettele ne uunipellille ja ripottele päällä suolaa ja mustapippuria.
 


Pilko sipuli ja tomaatti pieniksi kuutioiksi. Laita kulhoon kaikki täytteen ainekset eli kypsennetyt linssit ja kvinoa sekä sipuli- ja tomaattikuutiot. Sekoita ainekset.
 
Laita täytettä koverrettujen kesäkurpitsapuolikkaisen päälle niin, että ne täyttyvät kokonaan. Halutessasi voit ripotella päälle juustoraastetta; se ei kuitenkaan ole välttämätön, jos haluat tehdä täysin vegaanista ruokaa.
 
 

 Kypsennä kesäkurpitsoja 200 asteisessa uunissa (kiertoilmalla 180 astetta) kunnes kesäkurpitsa on pehmennyt, noin 20 minuuttia. Tarjoile tuoresalaatin kanssa.
 
 

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti