perjantai 4. elokuuta 2017

Älä tuhoa supermustikan arvokkaita ravinteita kuumentamalla, vaan kokeile tätä!



 
Kävin eilen kaikessa rauhassa kauniista auringonpaisteesta nauttien avoimella paikalla metsässä keräämässä luontomme ilmaiseksi tarjoamaa superfoodia eli mustikkaa. Oli ihanaa kuunnella luonnonääniä ja vain nauttia olostani samalla kun astia täyttyi mustikoista. Niin ne ajat muuttuu, vielä muutama vuosi sitten en olisi kirjoitellut mustikoiden keräämisestä näin romanttiseen sävyyn :D
 
 
Siinä marjoja keräillessäni ideoin myös, mitä herkullista tekisin marjoista... ja yllätys yllätys, ideoinnin tuotoksena syntyi uusi raakakakku :) Mustikat ovat erittäin ravinnepitoisia marjoja ja näitä arvokkaita ravinteita ei kannata tieten tahtoen tuhota kuumentamalla. Olen siis hylännyt perinteisten mustikkapiirakoiden leipomisen, vaikka tottakai nekin on tosi herkullisia.
 
 
Mutta siis, asiaan mennäkseni... Ideointini tuloksena syntyi mustikkaraakakakku, jossa mukavalla tavalla yhdistyvät sitruksen ja mustikan maut. Kun käyttää tuoreita marjoja, on ne mielestäni kiva laittaa kakkuun kokonaisena. Talvella pakastemarjoja käytettäessä ne on puolestaan hyvä jauhaa hienoksi kakkumassan sekaan, jolloin tietenkin kakku on sisältämänsä marjan värinen. Tämän kertainen mustikkakakku edustaa siis kesäkakkua - talvisemman mustikkaisen raakakakun ohjeen löydät täältä.
 
 

Sitruksinen mustikka-raakakakku (pieni kakku, 15cm)

 

 
 
Pohja: 
3 kuivattua viikunaa
ripaus hyvälaatuista luonnonsuolaa

 
Sitruksinen täyte:

3 dl cashewpähkinöitä (vähintään tunnin vedessä liotettuna)
1 dl kookoskermaa
 2 rkl luomuhunajaa (tai esim. agavesiirappia)
   2 limen mehu
1 dl sulaa kaakaovoita (voit korvata osan kylmäpuristetulla kookosöljyllä)
 
2 dl tuoreita mustikoita
 
 Kaikki raakakakut valmistuvat saman kaavan mukaan, joten kuten aikaisemmissakin raakakakkuohjeissa, laita ensimmäiseksi kaakaovoi vesihauteeseen pieneen kulhoon hiljalleen sulamaan. Muista olla kuumentamatta liikaa, jotta kaakaovoin arvokkaat ravintoaineet eivät tuhoudu.
 
Aloita raakakakun valmistus pohjamassan valmistuksesta. Laita ensin saksanpähkinät ja suola blenderiin ja jauha ne hienoksi. Lisää paloitellut viikunat ja sekoita kaikki pohjan ainekset tasaiseksi massaksi. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Laita vuoka pakastimeen täytteen valmistamisen ajaksi ja puhdista blenderin kulho. 
 
Valmista täyte. Laita blenderiin liotetut cashewpähkinät, kookoskerma, hunaja, sekä limestä puristettu mehu. Sekoita ainekset blenderillä hienoksi tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi seokseen blenderin käydessä ohuena nauhana sulatettu kaakaovoi. Sekoita lopuksi lusikalla kokonaiset tuoreet mustikat täytteeseen.

Kaada täyte pohjamassan päälle ja laita vuoka takaisin pakastimeen. Anna jähmettyä kunnolla, mutta älä pakasta kauttaaltaan, sillä tällöin raakakakussa olevista kokonaisista mustikoista tulee vetisiä, jolloin raakakakun ulkonäkö ja maku kärsivät. Raakakakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
 
Jos haluat valmistaa isomman raakakakun (halkaisija n. 23 cm), tuplaa kakun ainekset.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti