maanantai 17. heinäkuuta 2017

Kesän paras mansikka-raparperiraakakakku


Olen jo pari viikkoa seurannut Facebookista ihmisten lomatunnelmia ja nyt vihdoin minäkin voin sanoa, että nyt alkoi LOMA :)  Rakastan lomassa eniten rauhallisia kiireettömiä aamuja, jolloin voin valmistaa aamiaisen rauhassa ja varsinkin syödä sen rauhassa!

Kuten olen jo moneen kertaan aikaisemmin maininnut, raakakakku kuuluu meidän perheen aamiaispöytään. Ja mikä olisi kesäaikaan maistuvampi kuin makean mehevistä luomumansikoista ja kirpeästä raparperista valmistettu herkku. Raparperi ja mansikka on niin täydellinen pari, että sen veroista ei ole toista

Ehdin viedä yhden kakun jo töihin työkavereiden maisteltavaksi - ja hyvin se maistui. Toisen tein perheelleni ja sekin meni jo. Loman alkajaisiksi leivon kolmannen ja siitä aion ison osan nautiskella itse - kiireettöminä loma-aamuinani :) Kokeile sinäkin, et taatusti tule pettymään!


 
 

Mansikka-raparperiraakakakku (pieni kakku, Ø15 cm)

 
Pohja: 
2 dl manteleita (mielellään aktivoituna)
2 kuivattua viikunaa
ripaus hyvälaatuista luonnonsuolaa
1 rkl raakakaakojauhetta

 
Raparperitäyte:

3 dl cashewpähkinöitä (vähintään tunnin vedessä liotettuna)
1 dl kookoskermaa
 2 rkl luomuhunajaa (tai esim. agavesiirappia)
2 dl paloiteltuja (luomu)mansikoita
 1 dl raparperipaloja
  1 limen mehu
1 dl sulaa kaakaovoita (voit korvata osan kylmäpuristetulla kookosöljyllä)
(mansikan palasia valmiin täytteen joukkoon)
 
 
 Laita ensimmäiseksi kaakaovoi vesihauteeseen pieneen kulhoon hiljalleen sulamaan (kuumaa vettä sisältävän kattilan päälle kulho, jossa kaakaovoi sulaa pikkuhiljaa; älä kuumenna liikaa, jotta kaakaovoin arvokkaat ravintoaineet eivät tuhoudu).
 
Aloita raakakakun valmistus pohjamassan valmistuksesta. Laita ensin mantelit, suola ja kaakaojauhe blenderiin ja jauha hienohkoksi seokseksi. Lisää viikunat ja sekoita kaikki pohjan ainekset tasaiseksi massaksi. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Laita vuoka pakastimeen täytteen valmistamisen ajaksi ja puhdista blenderin kulho. 
 
Valmista mansikka-raparperitäyte. Laita blenderiin liotetut cashewpähkinät, kookoskerma, hunaja, mansikan- ja raparperinpalat sekä limestä puristettu mehu. Sekoita ainekset blenderillä hienoksi tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi seokseen blenderin käydessä ohuena nauhana sulatettu kaakaovoi. Jos haluat, voit sekoittaa valmiiseen täytteeseen mansikan palasia tuomaan kakkuun entistäkin enemmän mansikan makua.

Kaada täyte pohjamassan päälle ja laita vuoka takaisin pakastimeen. Anna jähmettyä kunnolla; saa pakastua kohmeiseksi, jotta on helpompi irrottaa vuoasta, kannattaa myös leikata paloiksi kohmeisena. Jos aiot pakastaa raakakakun myöhempää käyttöä varten, jätä mansikan palaset loppuvaiheessa laittamatta, sillä jäätymisen jälkeen ne vetistävät kakkua. Ota pakastettu kakku huoneenlämpöön sulamaan vähintään tunti ennen kakun syömistä. Raakakakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
 
Jos haluat valmistaa isomman kakun (halkaisija n. 23 cm) tuplaa kakun ainekset.
 
 
Aurinkoisia kesäpäiviä toivotellen,
 
Kirsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti